Ρατζ Ρατζαράτναμ : Ιδιοφυές πλην άπληστο το αφεντικό της Galleon

Ρατζ Ρατζαράτναμ : Ιδιοφυές πλην άπληστο το αφεντικό της Galleon

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρατζ Ρατζαράτναμ, πρώην ισχυρός επικεφαλής των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Galleon, κρίθηκε ένοχος για σωρεία κατηγοριών, δεκατέσσερις (14) τον αριθμό, οι οποίες αφορούσαν τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, την κατάχρηση εμπιστευτικών στοιχείων, την απάτη σε χρεόγραφα και τίτλους και τη συνωμοσία με στόχο την προσπόριση παράνομων κερδών. Ωστόσο, ακόμα κι αν τελικώς του επιβληθούν τα δεκαεννιάμισι χρόνια, τα οποία προβλέπει ως ανώτατη ποινή η αμερικανική νομοθεσία για τέτοια οικονομικά εγκλήματα, ο Ρατζ Ρατζαράτναμ δεν θα πάψει να είναι πλούσιος.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεσή του αποτελεί πλέον δεδικασμένο στις ΗΠΑ για όσες μελλοντικές υποθέσεις ανακύψουν και αφορούν τη χρήση παράνομης εσωτερικής πληροφόρησης σε χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Αλλωστε πάμπολλοι πιστεύουν ότι η μέθοδος, την οποία εφάρμοζε επιμελώς ο κ. Ρατζαράτναμ, χρησιμοποιείται ευρέως από χρηματιστές, οι οποίοι έχουν εδραιώσει ένα μυστικό κύκλωμα πηγών-πληροφοριοδοτών στις κατάλληλες θέσεις. Δεν είναι τίποτε άλλο από το παιχνίδι του ποντικιού και της γάτας ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές αρχές και τους χρηματιστηριακούς/επενδυτικούς οίκους στη Γουόλ Στριτ και στο Σίτι του Λονδίνου, αναφέρουν οι Financial Τimes. Από το ένα «στρατόπεδο» βρίσκονται χρηματιστές και επενδυτές, οι οποίοι επινοούν και εφαρμόζουν τις πιο περίτεχνες και τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία και πληροφορίες μέσω κινητών τηλεφώνων μιας χρήσεως, κοινωνικών δικτύων και άλλων. Στο ίδιο «στρατόπεδο» συναντώνται όσες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων ειδικεύονται σε δίκτυα ατόμων στα ενδότερα εταιρειών, που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες αναγκαίες στις συναλλαγές. Στο αντίπαλο «στρατόπεδο» βρίσκονται οι ρυθμιστικές και διωκτικές αρχές.

Δύσκολη μέθοδος

Ως πολύτιμο εργαλείο, όμως, αυτή τη φορά χρησιμοποίησε και το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, κατά την ακροαματική διαδικασία ακούστηκαν 45 από τις συνολικά 2.400 ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Ρατζ Ρατζαράτναμ και των φερομένων ως συνεργατών του στη συνωμοσία, που εξυφάνθηκε. Συνήθως τέτοιου είδους μέθοδοι χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όπως εκείνες που αφορούν κυκλώματα της μαφίας ή εμπόρους ναρκωτικών. Σε μια εποχή στην οποία το να εξασφαλίζεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά μέσω της συσσώρευσης πληροφοριών μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επαγγελματικής αποτυχίας και επιτυχίας, η ιδέα πως ο ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές σε παρακολουθούν μπορεί να επιβάλλει αυτοσυγκράτηση, αναφέρει ο Ρόμπερτ Μιντζ στην εφημερίδα Guardian.

Το γιατί μέχρι τώρα οι αρχές δεν υιοθετούσαν τις μεθόδους αυτές σε υποθέσεις σχετικές με τη χρήση απόρρητης πληροφόρησης έχει να κάνει με το κόστος. Συχνά χρειάζονται ατελείωτες ώρες παρακολούθησης των τηλεφωνικών κλήσεων και, επίσης, είναι δύσκολο να αποκτηθεί το συγκεκριμένο ηχογραφημένο υλικό. Οι εισαγγελείς πρέπει να λάβουν έγκριση από δικαστική αρχή για την παρακολούθηση, καταδεικνύοντας την πιθανή αιτία μιας συνεχιζόμενης εγκληματικής δραστηριότητας.

Αυτή τη φορά, οι δικαστές είχαν στη διάθεσή τους συνομιλίες σχετικές με εγκληματική οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι άλλο πράγμα να έχεις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι δηλώνουν πως ενεχείρισαν μη δημοσιεύσιμο υλικό στον κατηγορούμενο, και άλλο τα ίδια τα μέλη του δικαστηρίου να είναι αυτήκοοι μάρτυρες των συγκεκριμένων συνδιαλέξεων. Οσο και να αμφισβητούσαν οι δικηγόροι του ότι οι πληροφορίες που έλαβε ο Ρατζ Ρατζαράτναμ τελικώς χρησιμοποιήθηκαν εμπράκτως, όσο και να ισχυρίζονταν πως οι κατηγορίες για χρήση απόρρητων στοιχείων βασίστηκαν τελικώς σε στοιχεία δημόσια, οι κατήγοροι είχαν έναν μάρτυρα αδιάψευστης αξιοπιστίας, τον ίδιο τον πελάτη τους ηχογραφημένο.

Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Πριτ Μπαράρα, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση για την ενοχή του Ρατζ Ρατζαράτναμ, τον χαρακτήρισε έναν από τους καλύτερους, ευφυέστερους, πιο προνομιούχους, μορφωμένους και επιτυχημένους επαγγελματίες της χώρας. «Ωστόσο, όπως συνέβη και με πολλούς άλλους, επέτρεψε στην απληστία και τη διαφθορά να τον ακυρώσουν», πρόσθεσε ο κ. Μπαράρα. Με το δίκτυο, το οποίο είχε οργανώσει, ο καταδικασθείς απέφυγε ζημίες και εξασφάλισε κέρδη άνω των 60 εκατ. δολαρίων. Ο επενδυτικός οίκος του Galleon Group διαχειριζόταν 7 δισ. δολάρια σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στο απόγειό του. Και όπως αποδείχθηκε, είχε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος των απλών επενδυτών, οι οποίοι δεν είχαν το προνόμιο της εσωτερικής ενημέρωσης σχετικά με επικείμενες συγχωνεύσεις, εξαγορές και κέρδη.

Το πρόστιμο και οι ξέγνοιαστες μέρες

Η ποινή του Ρατζ Ρατζαράτναμ και τα ενδεχόμενα πρόστιμα, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει, θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα του επιβληθεί πρόστιμο 172,6 εκατ. δολ., δηλαδή το διπλάσιο των κερδών του από τις συναλλαγές σε μετοχές της Goldman και της Google, μεταξύ άλλων, ενώ θα προστεθούν 5 εκατ. δολ. για εννέα κατηγορίες απάτης. Παρά ταύτα ο κ. Ρατζαράτναμ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα, δεν θα εκπέσει σε καθεστώς φτώχειας. Το 2009 βρισκόταν στην 559η θέση μεταξύ των πλουσίων του κόσμου, με περιουσία 1,3 δισ. δολ. Εξ αυτών έχει επαναπατρίσει το 95% στις ΗΠΑ, ενώ έχει καταθέσει 70 εκατ. δολάρια σε λογαριασμό που ελέγχει η κυβέρνηση. Κατέβαλε δε 100 εκατ. δολ. ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος, ενώ ένας από τους ειδήμονες, που είχε προσλάβει να μελετήσει την υπόθεσή του, του στοίχισε 200.000 δολάρια. Στις ξέγνοιαστες μέρες της ζωής του είχε γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια, μεταφέροντας με το ιδιωτικό του τζετ πλήθος φίλων του και συγγενών για σαφάρι στην Κένυα. Η δίκη του διήρκεσε επτά εβδομάδες, ενώ εικοσιένας από τους ανθρώπους, οι οποίοι ακούστηκαν να συνομιλούν στις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις, παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν καταθέσει εναντίον του εγκεφάλου της σκευωρίας, Ρατζ Ρατζαράτναμ. Σε μια συνομιλία με τη συνεργάτιδά του Ντανιέλι Τσιέζι, η οποία επίσης παραδέχθηκε την ενοχή της, ακούγεται να της συστήνει τα εξής: «Νομίζω πως η μετοχή της χ εταιρείας υψηλής τεχνολογίας θα φθάσει τα 10 δολάρια, αλλά μην το πεις ούτε στους φίλους σου». Ο κ. Ρατζαράτναμ συμβούλευσε την κ. Τσιέζι να αγοράσει ένα εκατ. «κομμάτια» βάσει πληροφοριών που είχε, και μετά να πωλήσει τις μισές, μια συνηθισμένη τακτική για την παραπλάνηση των αρχών. Σε μια άλλη συζήτηση, τέλος, αποδεικνύεται ότι με τον ίδιο τρόπο εξασφάλισε 2 εκατ. δολ. από συναλλαγές σε μετοχές της Intel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή