Οι Ελβετοί λένε «ναι» σε διοικητική συνδρομή για φοροδιαφυγή

Οι Ελβετοί λένε «ναι» σε διοικητική συνδρομή για φοροδιαφυγή

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου μηνός από το ελβετικό Κοινοβούλιο τροποποίηση των διμερών συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολόγησης (DTA) με την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία, τον Καναδά και την Ινδία, μεταξύ άλλων χωρών. Με την τροποποίηση αυτή, οι ελληνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν τη διοικητική συνδρομή των αρμοδίων στην Ελβετία για υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά με βάση συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον δικαιούχο και την τράπεζα. Μέχρι σήμερα, οι συμφωνίες DΤΑs επικεντρώνονται σε κληρονομικές υποθέσεις ή εμπορικές συναλλαγές. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «το μπαλάκι βρίσκεται πλέον σε ελληνικά χέρια», υποδηλώνοντας ότι ανάλογη τροποποίηση στη διμερή συμφωνία DTA θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ανεξάρτητη της συμφωνίας που διαπραγματεύεται η Βέρνη με τη Γερμανία και τη Βρετανία για την εκχώρηση πρόσβασης σε λογαριασμούς που διατηρούν πολίτες τους σε ελβετικές τράπεζες. Σε ανάλογη βάση εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας. Η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Βερολίνου αναμένεται να επικυρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και μετά να ακολουθήσει επισημοποίηση των αντίστοιχων επαφών μεταξύ Βέρνης-Αθήνας υπό αυτό το πρότυπο. Σήμερα, η παράβαση του καθεστώτος τραπεζικού απορρήτου είναι αδίκημα που μπορεί να επιφέρει στον οποιοδήποτε τραπεζίτη ακόμη και ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με ομοσπονδιακό νόμο του 1934.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή