Σκληρά μέτρα λιτότητας σε Πορτογαλία και Ιταλία για μείωση ελλειμμάτων

Σκληρά μέτρα λιτότητας σε Πορτογαλία και Ιταλία για μείωση ελλειμμάτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου σε πακέτο λιτότητας 47 δισ. ευρώ έλαβε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου η χώρα να μηδενίσει το έλλειμμα ώς το 2014 και να προφυλαχθεί από την ελληνική κρίση. Στην Πορτογαλία, η αποτυχία στην κάλυψη των στόχων του πακέτου στήριξης Ε. Ε. /ΔΝΤ έδωσε αφορμή ώστε ο πρωθυπουργός, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, να ανακοινώσει χθες νέα μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων έκτακτη εισφορά ίση με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα εισοδήματα πλην του κατώτατου, παραδεχόμενος ότι η χώρα βρίσκεται δέσμια «της αβεβαιότητας και της αγωνίας».

Ιταλία

Περικοπές στον προϋπολογισμό των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαμηλότερες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και οικογένειες είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα προσχέδια του πακέτου, λεπτομέρειες του οποίου δεν είχαν δοθεί μέχρι αργά χθες στη δημοσιότητα. Το πακέτο φέρεται να περιλαμβάνει και νέους φόρους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, υπερφόρο στα οχήματα ελεύθερου χρόνου, επέκταση του παγώματος προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός και μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμενόταν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το πακέτο μέσα σε 60 ημέρες. Η προοπτική αυτή εγείρει νέες δυσκολίες για τον κυβερνώντα συνασπισμό. Η Moody’s και η Standard & Poor’s έχουν προειδοποιήσει για πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας λόγω αδυναμίας προώθησης των μεταρρυθμίσεων για συρρίκνωση του ελλείμματος -φέτος στο 3,9%- και του χρέους που φθάνει το 120% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Πορτογαλία

Δύσκολη προδιαγράφεται η πορεία και για την Πορτογαλία, της οποίας η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2011 και το 2012, ενώ η ανεργία καταγράφει ρεκόρ στο 12,4% και το έλλειμμα διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 7,7% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 5,9% για φέτος. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στο Κοινοβούλιο -στο πλαίσιο της τετραήμερης διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του- πως «η κατάσταση με υποχρεώνει να ζητήσω νέες θυσίες», ενώ τα μέτρα μείωσης του χρέους «θα προηγηθούν» των άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάσος Κοέλιο, λεπτομέρειες για την έκτακτη εισφορά που θα ισχύσει μόνο για φέτος, θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός ελπίζει πάντως ότι ο φόρος θα εξοικονομήσει στο κράτος περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πάσος Κοέλιο αποκάλυψε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή του θα ξεκινήσει νωρίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, το τρίτο τρίμηνο. Μεταξύ αυτών, η πώληση του 20% που κατέχει το κράτος στην ενεργειακή ΕdΡ και το 49% στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας REN. Βαθιές αλλαγές εξήγγειλε και για το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και για το γνωστό για τη βραδύτητά του δικαστικό σώμα, όπου ειδικές ομάδες δικαστών θα αναλάβουν υποθέσεις που έχουν καθυστερήσει χρόνια. Το πρόγραμμα λιτότητας έχει τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, τα συνδικάτα απειλούν με αντιδράσεις στην επιβολή νέων θυσιών στους εργαζομένους, την ώρα όμως που η χώρα βρίσκεται δέσμια των συμφωνιών της με Ε. Ε. /ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή