Τα ακριβά εμπορεύματα και η ενέργεια φέρνουν αύξηση επιτοκίων του ευρώ

Τα ακριβά εμπορεύματα και η ενέργεια φέρνουν αύξηση επιτοκίων του ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας έχουν οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και προκαλούν κινδύνους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Τρισέ έδειξε προς μία νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, καθώς επανέλαβε ότι η ΕΚΤ επιδεικνύει «ισχυρή επαγρύπνηση». Τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ όσο και το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, Γιούργκεν Σταρκ, χρησιμοποίησαν την φράση-κλειδί, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο. «Προχωράμε σταδιακά στη λήψη αποφάσεων που κρίνουμε ότι είναι σκόπιμες για τη συνέχιση της συγκράτησης των πληθωριστικών προσδοκιών, οι οποίες ήταν και εξακολουθούν να είναι το βασικό μέλημά μας», τόνισε την Τρίτη ο κ. Τρισέ. Μία μέρα νωρίτερα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, είχε χαρακτηρίσει τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο «υπερβολικά χαλαρή».

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική έχουν επίσης αρχίσει τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού. Στον αντίποδα, οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και την Ιαπωνία έχουν εκδηλώσει τα σχέδιά τους για διατήρηση των μέτρων τόνωσης των οικονομιών τους για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, διατηρώντας αμετάβλητο το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων τους.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) απηύθυνε έκκληση στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μία αύξηση των επιτοκίων τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τον οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε «λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των άλλων πρώτων υλών», θέμα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ετήσια έκθεσή της, η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» τόνισε ότι αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχαν γίνει σε αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος. «Χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκρουσθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Παράλληλα, η BIS κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των ισολογισμών τους, κάτι το οποίο όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί «επικίνδυνο» σε περίπτωση που γίνει «με απότομο ή αδιάκριτο τρόπο».

Η BIS εξέφρασε την απορία της για τη στάση που τηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά το επίπεδο του βρετανικού πληθωρισμού, ο οποίος, στο 4,5%, υπερβαίνει περισσότερο από δύο φορές τον στόχο της τράπεζας. «Κάποιος θα έπρεπε να αναρωτιέται για το πόσο ακόμα μπορεί να διατηρηθεί η τρέχουσα πολιτική της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, υπεραμύνθηκε για μία ακόμα φορά των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων της Τράπεζας, επικαλούμενος τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν τη βρετανική οικονομία. Η εντολή της τράπεζας «μας δίνει τη δυνατότητα να μην προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε άμεσα τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, εάν αυτό επρόκειτο να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μεταβλητότητα της παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Κινγκ στη συνεδρίαση του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή