Με κόντρες η ρύθμιση των κανόνων

Με κόντρες η ρύθμιση των κανόνων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να παρατηρείς την προσπάθεια των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών να ξαναγράψουν τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες είναι σαν να βλέπεις μικρά παιδιά σε αγώνα δρόμου με κουτάλια και αυγά. Θέλεις να τους δεις να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού, αλλά για κάθε βήμα προς τα εμπρός υπάρχει κόντρα και λογομαχία. Ομως σιγά σιγά τα βασικά κεφάλαια του βιβλίου των χρηματοπιστωτικών κανόνων έχουν αρχίσει να γράφονται.

Το πιο πρόσφατο βήμα προόδου ήταν η συμφωνία που επετεύχθη στη Βασιλεία για την αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, κατά 1% με 2,5%, για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες. Χρειάζονται, βέβαια, επεξηγήσεις σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες των συγκεκριμένων κανόνων, όπως ποιες τράπεζες θα χαρακτηριστούν Συστημικά Σημαντικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΣΣΧΙ) σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, στο θέμα του κεφαλαίου τουλάχιστον, η γραμμή του τερματισμού είναι πλέον ορατή. Η συμφωνία για τα εφεδρικά κεφάλαια των ΣΣΧΙ προστίθεται στους ήδη συμφωνημένους κανόνες της Βασιλείας III για την αύξηση του δείκτη βασικών κεφαλαίων στο 7% για όλες τις τράπεζες. Η JPMorgan Chase υποστηρίζει ότι τα νέα ελάχιστα αποθεματικά θα την αναγκάσουν να κατέχει 45% περισσότερα κεφάλαια απ’ ό, τι στη διάρκεια της κρίσης. Εκτός του κεφαλαίου, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν περισσότερα ρευστά περιουσιακά στοιχεία έτσι ώστε να ασφαλιστούν έναντι ενδεχόμενου παγώματος της χρηματοδότησης και για να μειώσουν την έκθεσή τους στις ευμετάβλητες πηγές χρηματοδότησης. Κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο παρουσίασης αρνητικών συνεπειών σε περίπτωση που οι ΣΣΧΙ θεωρηθούν ότι είναι λιγότερο πιθανό να αποτύχουν, με το σκεπτικό ότι θα πιστοποιηθούν και επισήμως ως πιο σημαντικές. «Θα έχετε δημιουργήσει μία αυτοματοποιημένη λίστα των προτεινόμενων αντισυμβαλλομένων» αναφέρει ο επικεφαλής μιας τράπεζας. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις ΣΣΧΙ να δανείζονται φθηνότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή