Περαιτέρω επιβάρυνση στην Ευρώπη

Περαιτέρω επιβάρυνση στην Ευρώπη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές τράπεζες είναι καλύτερα εφοδιασμένες για να ικανοποιήσουν τα νέα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών Βασιλεία ΙΙΙ, συμφωνούν οικονομικοί αναλυτές. Οπως προκύπτει από τις τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής της Βασιλείας, δηλαδή κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών, οι θέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών υπερίσχυσαν έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων σε ό, τι αφορά τους βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Επιτροπή της Βασιλείας αποδέχτηκε, τελικά, να ενσωματώνονται οι κοινές μετοχές και τα μη διανεμητέα κέρδη στους νέους δείκτες για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζικών ομίλων. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, επιδίωκαν ένα συνδυασμό κοινών μετοχών και «κεφαλαίων ανάγκης», ένας στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου. Τα κεφάλαια ανάγκης -ή χρεόγραφα CoCos (contingent capital), όπως είναι γνωστά στην ορολογία των αγορών- μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές εάν καταστεί αναγκαίο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μιας τράπεζας εν μέσω κρίσης. Η Σίλα Μπερ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας εγγύησης καταθέσεων (FDIC), εξήγησε ότι «η μετατροπή αυτών των χρεογράφων σε κοινές μετοχές εν μέσω κρίσης ενδεχομένως να πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις και άρα απώλειες στα CoCos, εντείνοντας τις πιέσεις στην κεφαλαιακή βάση μιας τράπεζας».

Το πακέτο των νέων κανόνων στοχεύει να δημιουργήσει τη βάση για ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο, για τη λειτουργία των αποκαλούμενων «συστημικών τραπεζικών ομίλων». Η αύξηση του δείκτη βασικών κεφαλαίων σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως, σήμερα αντιμετωπίζουν μια ακόμη πρόκληση, καθώς αρκετές είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή