Πώς η κρίση ευνόησε εκατομμυριούχους στη Λατινική Αμερική

Πώς η κρίση ευνόησε εκατομμυριούχους στη Λατινική Αμερική

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πλούτου παγκοσμίως κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εκατομμυριούχοι της Λατινικής Αμερικής. Ο συνδυασμός ενός συντηρητικού σερί επενδύσεων πνεύματος μαζί με τη ζωηρή ανάκαμψη των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής βοήθησε τους εκατομμυριούχους στην περιοχή να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες τους στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση παγκόσμιου πλούτου των Merrill Lynch και Capgemini.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμένος πλούτος τους παρουσίασε αύξηση 18,1% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2010, υπερβαίνοντας έτσι την ενίσχυση κατά 14,1% του πλούτου των εκατομμυριούχων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Στον αντίποδα, οι εκατομμυριούχοι της Βορείου Αμερικής είδαν τη συνολική τους περιουσία να συρρικνώνεται κατά 0,8% στη διάρκεια της τετραετίας, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η θέση των εκατομμυριούχων της Ευρώπης, η περιουσία των οποίων μειώθηκε κατά 4,4%. «Η Λατινική Αμερική απέδειξε την αντοχή της αλλά και την ικανότητά της να αναπτύσσεται σε συνεχή βάση», τόνισε ο συγγραφέας της έκθεσης Ντέιβιντ Ουίλσον.

Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει ότι παρά την αύξηση του πλούτου, η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα φτώχειας, ενώ διαθέτει μικρότερο αριθμό εκατομμυριούχων από πολλές άλλες περιοχές. Ενδεικτικά, λιγότεροι από μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Λατινικής Αμερικής διατηρούν περιουσιακά στοιχεία αξίας περισσότερου του ενός εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Από την άλλη, η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να «στεγάζει» περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ζάπλουτους.

Περισσότεροι από το 40% των εκατομμυριούχων στη Λατινική Αμερική προέρχονται από τη Βραζιλία, με το Μεξικό να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με έρευνα της Standard Chartered. Από το Μεξικό, άλλωστε, προέρχεται και ο κατά το περιοδικό Forbes πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Κάρλος Σλιμ Χελού. Η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes υπολογίζει την περιουσία του Μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών στα 74 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 20,5 δισ. δολάρια από το 2010. Επιπλέον, ο κ. Σλιμ αναφέρεται και στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους στον κόσμο, με μεγάλες δωρεές την περίοδο 2006-2010 μέσω του ιδρύματός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή