Νέα ασφαλιστική δικλίδα στις τράπεζες

Νέα ασφαλιστική δικλίδα στις τράπεζες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, έως τα μέσα του Ιουλίου, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως (των γνωστών ως stress test) που διενεργούνται από τον Μάρτιο στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η ανακοίνωση ήλθε την εβδομάδα που πέρασε από εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής των τραπεζών, EuropeaBanking Authority (EBA), ζητώντας από τις τράπεζες που υπόκεινται σ’ αυτά να λάβουν σοβαρότερα υπ’ όψιν την παράμετρο της ανάγκης «κουρέματος» των ανοιγμάτων τους στον ομολογιακό δανεισμό προς συγκεκριμένες χώρες και δη τις ασθενέστερες της Ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζεται ότι τα αποτελέσματα των «δοκιμασιών» σε ακραία φαινόμενα, στα οποία υπόκεινται 91 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, θα θεωρηθούν πιο αξιόπιστα από τα περυσινά, που έτυχαν επικρίσεων, λόγω της μετέπειτα διάσωσης ιρλανδικών τραπεζών που είχαν κριθεί ασφαλείς.

Οι νέες οδηγίες δόθηκαν στις τράπεζες έτσι ώστε «να αντιμετωπισθούν ασυμβίβαστα φαινόμενα υπερβολικής αισιοδοξίας τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που αντιμετωπίζουν και αξιολογούν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαφοροποιούνται αισθητά προς το παρόν ως προς το πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποτύχουν στις τρέχουσες δοκιμασίες. Από την αμερικανική GoldmaSachs εκτιμάται ότι 9 από τις 91, οι οποίες εδρεύουν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, θα αποτύχουν. Οπως μετέδωσε, ωστόσο, το Reuters, αναφερόμενο σε κύκλους συναφείς με τη διενέργεια των stress test στην Ευρώπη, ο αριθμός των τραπεζών που πιθανότατα θα αποτύχουν θα φτάνει έως και τις 15 – μία πληροφορία που έσπευσε να διαψεύσει εκπρόσωπος της EBA. Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε μία στις έξι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρίσκεται «υπό αμφισβήτηση». Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ελληνικές, πορτογαλικές, ισπανικές, αλλά και γερμανικές τράπεζες. Στις αντίστοιχες δοκιμασίες του 2010, οι οποίες είχαν επικριθεί ωστόσο ως εξαιρετικά χαλαρές, είχαν αποτύχει 7 τράπεζες. Τα μέχρι πρότινος βασικά κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής ισχύος τους αφορούσαν στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βαθιάς ύφεσης ή σημαντικής πτώσης των τιμών των ακινήτων. Από τον όμιλο της GoldmaSachs εκτιμάται ότι τράπεζες που εδρεύουν σε χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να αντλήσουν φέτος μετά τη διενέργεια των stress tests, έως και 29 δισ. δολάρια, αυξάνοντας έτσι την κεφαλαιακή επάρκειά τους, ώστε να αρχίσουν να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή της Βασιλείας ήρθε να ενισχύσει την εβδομάδα αυτή τις προβλέψεις της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια και την απαραίτητη διαθέσιμη ρευστότητα όσον αφορά στις 19 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, των οποίων η βιωσιμότητα θεωρείται θεμελιώδης για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Οι ρυθμίσεις αφορούν στην απαίτηση ενίσχυσης του αποθεματικού τους κατά 1% έως και 2,5% -αναλόγως του μεγέθους τους- πέραν του 7% που ήδη προβλέπεται από τη Βασιλεία ΙΙΙ, αγγίζοντας έτσι σχεδόν το 10%. Πρόκειται για τράπεζες των οποίων τα μεγέθη θεωρούνται «τόσο μεγάλα ώστε να είναι αδύνατον να αφεθούν να καταρρεύσουν». Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένες τράπεζες, ακόμη και στις ΗΠΑ, αναμένεται να επιδιώξουν να εξαιρεθούν από την κατηγορία αυτή, έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν στις συμπληρωματικές προβλέψεις, οι οποίες θα αφήνουν, πάντως, περιθώριο για την υλοποίησή τους έως το 2019.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Επιτροπής της Βασιλείας λαμβάνεται την ίδια στιγμή που μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεξεργάζονται την Οδηγία 4 περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRD4) που θα εναρμονίσει την ισχύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση νομοθεσία με τη Συνθήκη Βασιλεία ΙΙΙ. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ζήτησε πρόσφατα από τους ευρωνομοθέτες να αφήσουν ατόφιες και να υιοθετήσουν πλήρως τις προβλέψεις της Βασιλείας ΙΙΙ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες που είναι πρωτίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να διατηρούν μεγαλύτερα αποθεματικά ώστε να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή