Συνεργασία GlaxoSmithKline με WADA κατά του ντόπινγκ

Συνεργασία GlaxoSmithKline με WADA κατά του ντόπινγκ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φαρμακευτική GlaxoSmithKline (GSK) θα συνεργασθεί με τη WADA (Παγκόσμια Αρχή Καταπολέμησης της Φαρμακοδιέγερσης/ντόπινγκ) για τον σχεδιασμό ελεγκτικών μεθόδων, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης φαρμάκων με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών. Η GSK θα προσφέρει στη WADA εμπιστευτικές πληροφορίες για φάρμακα, τα οποία βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και τα οποία ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από αθλητές.

Τα τελευταία χρόνια σε αθλήματα, όπως η ποδηλασία και ο στίβος, έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά κατάχρησης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές. Ορισμένοι αθλητές καταφεύγουν ακόμη και σε μεταγγίσεις αίματος, ώστε να αυξήσουν τη μάζα των κυττάρων του αίματος και να βελτιώσουν τη διοχέτευση οξυγόνου στους μυς. «Πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα παράνομης χρήσης φαρμακευτικών ουσιών από μία μειονότητα αθλητών, ώστε να υπερτερήσουν στις επιδόσεις τους», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η GSK. «Οι επιστήμονες θα ερευνήσουν τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά των υφισταμένων ουσιών βελτίωσης της επίδοσης και θα εξετάσουν πώς επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό».

Κάθε νέο φάρμακο, το οποίο θα εμπεριέχει τέτοιου είδους ουσία, θα εντοπίζεται και θα ενημερώνεται σχετικά η WADA. Τα εμπιστευτικά επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα σχετίζονται με αυτό, θα δίδονται από την GSK, ούτως ώστε οι ειδικοί κατά της φαρμακοδιέγερσης να μπορούν να εργάζονται επί των μεθόδων ανίχνευσης των ουσιών στο αίμα. Οι προσπάθειες να βελτιωθούν και να επισημοποιηθούν οι τρόποι μοιράσματος ευαίσθητων πληροφοριών με τη WADA έχουν δρομολογηθεί από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν υπογράφηκε κοινή διακήρυξη μεταξύ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων με τη WADA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή