Συστάσεις για όριο στο κόστος φροντίδας ηλικιωμένων

Συστάσεις για όριο στο κόστος φροντίδας ηλικιωμένων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στο ποσό που πληρώνουν οι ιδιώτες και οι οικογένειές τους για τη φροντίδα των ηλικιωμένων συστήνει έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ντίλνοτ, που εκπονήθηκε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης της Βρετανίας. Η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντριου Ντίλνοτ, θα χαρίσουν «γαλήνη» σε εποχή ανόδου του προσδόκιμου ζωής και υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου τα μέτρα λιτότητας -όχι μόνο στη Βρετανία- διαβρώνουν τη δυνατότητα των ιδιωτών να καλύψουν το αυξημένο κόστος περίθαλψης σε μεγάλη ηλικία.

Δίκαια τα 35.674 ευρώ

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ιδιώτες δεν θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από 25.000-50.000 στερλίνες (27.624-55.248 ευρώ) για να καλύψουν το κόστος της φροντίδας τους στην τρίτη ηλικία. Ο κ. Ντίλνοτ πρόσθεσε ότι δίκαιο πλαφόν θεωρεί η Επιτροπή τα 35.000 στερλίνες (35.674 ευρώ). Προτείνει επίσης σημαντική αύξηση του ορίου εισοδήματος κάτω από το οποίο οι ιδιώτες δικαιούνται βοήθεια από το κράτος: Σήμερα, μόνο άτομα με εισόδημα έως και 23.250 στερλίνες (25.690 ευρώ) έχουν δικαίωμα δωρεάν φροντίδας στο σπίτι ή σε νοσοκομείο. Η Επιτροπή προτείνει αύξηση του ορίου στις 100.000 στερλίνες (110.497 ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Ντίλνοτ, το πακέτο αυτό θα αποδειχθεί σωτήριο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να πωλήσουν το σπίτι τους για να πληρώσουν την περίθαλψη.

Οι προτάσεις αυτές υπολογίζεται ότι σημαίνουν επιβάρυνση του κράτους κατά 2,2 δισ. στερλίνες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να δημιουργήσουν προϊόντα που θα καλύπτουν το όποιο επιπλέον κόστος, το οποίο δεν θα καλύπτει το κράτος. Η Επιτροπή προτείνει να καλύπτεται κόστος περίθαλψης έως και 50.000 στερλινών, με εφάπαξ ασφάλιστρο 17.000 στερλινών (18.784 ευρώ).

Ναι, αλλά…

Ο υπουργός Υγείας, Αντριου Λάνσλι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει «πολύ θετικά» στην έκθεση, δεν θα δεσμευθεί όμως σε επίπεδο πλαφόν. Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι ζητήματα που αφορούν το κόστος των συστάσεων πρέπει να επιλυθούν. Από την πλευρά της, η Βρετανική Ενωση Κοινωνικών Λειτουργών εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό», φοβούμενη πως οι «σοβαρές προτάσεις που ενέχουν κόστος θα βρεθούν στο καλάθι των αχρήστων από άλλη μία κυβέρνηση που είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

Το πρόβλημα της Βρετανίας πηγάζει από τη λιτότητα που επιχειρεί να επιβάλει σε υγεία και παιδεία, μετακυλίοντας το κόστος από το κράτος στους δικαιούχους. Η χώρα δεν είναι η μόνη: Ερευνα της Deloitte διαπιστώνει ότι το κόστος περίθαλψης σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας ανησυχούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές, εκ των οποίων 4-5 στους 10 έχουν αυξήσει τις δαπάνες περίθαλψης από πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή