Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Wall Street Journal» όπως και οι «Financial Τimes» έχουν «προβλέψει» πολλές φορές και με διαφορετικές διατυπώσεις τη χρεοκοπία της Ελλάδας ήδη από τις αρχές του 2010, όταν το «ελληνικό πρόβλημα» πήρε τη σκυτάλη από το Ντουμπάι… Πιθανόν κάποιοι παράγοντες -όπως να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η ελληνική οικονομία, καθώς τα όρια συστημικού κινδύνου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα- έχουν επιδεινώσει την ψυχολογία διεθνώς με κορυφαίο θύμα των κερδοσκοπικών εξελίξεων, επί σειρά μηνών, την Ελλάδα. Οι καπνοί από τις «μαύρες τρύπες» που διακρίνονται δίνουν το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά και στο καταχρεωμένο ελληνικό κράτος, το οποίο αντλεί πολύτιμα κεφάλαια από τις μεγάλες τράπεζες. Από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Και ο γόρδιος δεσμός τραπεζών-ομολόγων-κράτους έχει ημερομηνία λήξης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε δράμα για όλους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν- Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε επανειλημμένως για τους πιθανούς κινδύνους διάδοσης της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. και πέρα από αυτήν. «Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ε.Ε. προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη-μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ενωση και πέραν αυτής», έχει δηλώσει ο κ. Τρισέ. Ωστόσο, παραλείπει να αναφέρει πως η χρηματοδότηση τόσο των τραπεζών όσο και του χρέους, και ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποπληρώσει εντός της επόμενης διετίας χρέη 3,6 τρισ. δολαρίων. Σε άρθρο των Financial Times, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η στρατηγική των δανειστών της Ελλάδας είναι «οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» και ότι ενώ «η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τολμηρή ήταν η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Wall Street Journal, καθώς επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητα των αγορών. Πάντως, η αμερικανική πανίσχυρη εφημερίδα αναφέρει ότι η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά επισημαίνει ότι οι απόψεις του κ. Σαμαρά τον έχουν απομονώσει σε διεθνές επίπεδο!

Μειώσεις φόρων και αναπτυξιακά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζοντας αποτυχημένο το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και ζήτησε την άμεση επανεξέτασή του. «Πιστεύω ότι οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι άλλο; Σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα», αναφέρει και επαναλαμβάνει τις θέσεις του υπέρ της μείωσης των φόρων.

«Αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Σαμαράς. Επίσης, γνωστοποίησε τι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες: «Είπα στη Μέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος. Ομως, αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει». Εντάξει…

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές. Συγκεκριμένα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεξέταση», ενώ κάνει ειδική αναφορά στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και στην επιδείνωση της ύφεσης, παρά τα σκληρά φορολογικά μέτρα. «Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μια οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή