Αύξηση επιτοκίων για αναχαίτιση πληθωρισμού

Αύξηση επιτοκίων για αναχαίτιση πληθωρισμού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα αύξησε εκ νέου χθες τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα στο έτος, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που καλπάζει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Αρχής γενομένης από σήμερα το επιτόκιο 12μηνων καταθέσεων διαμορφώνεται έτσι στο 3,5% από το 3,25% και το αντίστοιχο των χορηγήσεων φθάνει στο 6,56% από το 6,31%.

Η κίνηση ενδέχεται να εμπνεύσει ανησυχία για το ενδεχόμενο η περιοριστική νομισματική πολιτική να επιφέρει επιβράδυνση στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Εχει προηγηθεί τον Ιούνιο η υποχώρηση του δείκτη που παρακολουθεί τον κλάδο της μεταποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών, καθώς επιβραδύνθηκαν η ανάπτυξη και η παραγωγή. Στο στόχαστρο των αρχών που χαράσσουν νομισματική πολιτική βρίσκεται ο πληθωρισμός, που τον Μάιο έφθασε στο 5,5% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2008, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί να δαμάσει την πιστωτική επέκταση που, χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, το 2009 έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ, αυξάνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν οι φούσκες της αγοράς ακινήτων αλλά και της αγοράς δανείων.

Σε μια πρώτη εκτίμηση η ελεγκτική επιτροπή της Κίνας ανακοίνωσε πως στα τέλη του 2010 το χρέος των τοπικών αυτοδιοικήσεων ανήλθε σε 10,7 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 1,7 τρισ. δολαρίων, και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του. Ακολούθησε στην αρχή της εβδομάδας παρέμβαση της Moody’s που χαρακτήρισε υποτιμημένο το εν λόγω ποσό, καθώς ο οίκος εκτιμά πως είναι κατά 3,5 τρισ. γουάν υψηλότερο. Η Moody’s κάλεσε μάλιστα την Κίνα να εκπονήσει το συντομότερο ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στα μέσα Ιουνίου, άλλωστε, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την εκτίμηση πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση «ελαφρώς μιας φούσκας», επειδή οι αρχές καθυστέρησαν πάρα πολύ να λάβουν μέτρα κατά της ανόδου του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, δήλωσε προσφάτως στη βρετανική εφημερίδα Financial Times πως αποδίδουν οι προσπάθειες να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και προέβλεψε πως θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή. Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, άλλωστε, το Πεκίνο έχει επίσης αυξήσει επανειλημμένως τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις κινεζικές τράπεζας, έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και τις αγορές κατοικιών, ενώ έχει επιτρέψει μια ελαφρά ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, προσβλέποντας σε μείωση του κόστους των εισαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή