Το 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών «κόβονται» στα τεστ κοπώσεως

Το 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών «κόβονται» στα τεστ κοπώσεως

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου το ένα τρίτο των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών που υποβλήθηκαν στον τελευταίο γύρο των τεστ κοπώσεως (stress tests) «αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν κάποιου είδους εξωτερικής κεφαλαιακής ενίσχυσης», εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. H Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τους αναλυτές να περιμένουν αυτή τη φορά περισσότερες αποτυχίες σε σχέση με τις μόλις επτά τράπεζες που «κόπηκαν» πέρυσι στον προηγούμενο γύρο τεστ κοπώσεως. Η Moody’s εκτιμά ότι οι συνολικές επιπτώσεις των τεστ στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών θα είναι περιορισμένες, εκτιμώντας ότι αυτές που θα αποτύχουν στα τεστ κοπώσεως της ΕΒΑ θα είναι «τράπεζες είτε με χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, είτε δεν καλύπτονται καθόλου από τον οίκο».

Ο έλεγχος της υγείας των τραπεζών, που έχει στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε έναν τομέα που έχει πληγεί από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τις ασθενέστερες αποδόσεις για τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αβεβαιότητες, θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες, προσθέτει ο οίκος. Συγκεκριμένα, ο νέος γύρος δοκιμασιών έχει ήδη αναγκάσει κάποιες τράπεζες να ενισχύσουν τα «μαξιλάρια» ρευστότητας, ενώ θα παρέχει στους επενδυτές λεπτομέρειες τόσο για την έκθεση κάθε τράπεζας σε δημόσιο χρέος όσο και για την αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών για τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών.

Το αν η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών θα καταφέρει τελικά να έχει θετικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα εξαρτηθεί εν μέρει από το κατά πόσον οι παράγοντες της αγοράς θεωρήσουν τα τεστ αξιόπιστα. «Ωστόσο, ενώ τα τεστ κοπώσεως του 2011 είναι αυστηρότερα από τα αντίστοιχα τεστ του προηγούμενου έτους, η Μoody’s επισημαίνει ότι τα κριτήρια του νέου γύρου τεστ της ΕΒΑ δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μία υπόθεση χρεοκοπίας ενός κράτους, σε μια εποχή που ο συγκεκριμένος κίνδυνος εντός της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί». Σημειώνεται ότι οι φετινές δοκιμές περιλαμβάνουν αξιολόγηση του τρόπου αντίδρασης των τραπεζών στα υποθετικά σενάρια μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% το 2011, αλλά και μιας απότομης πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά 15%. Την Τρίτη, μία ομάδα αναλυτών της Credit Suisse τόνισε ότι ο τελευταίος γύρος δοκιμασιών των ευρωπαϊκών τραπεζών «χάνουν το νόημα», καθώς αξιολογούν στην ουσία τα συστήματα διάσωσης των κυβερνήσεων, και όχι τις ίδιες τις τράπεζες. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουν τα τεστ αντοχής είναι να αποδείξουν ότι η νέα ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική υποδομή μπορεί να τα βγάλει πέρα σε ένα τεστ πραγματικών συνθηκών», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Credit Suisse. «Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο μέσω της εύρεσης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανάγκη από κεφάλαιο, αλλά και της μετέπειτα ανακεφαλαίωσής τους, δηλαδή αυτό ακριβώς που δεν είχε πράξει ο γύρος δοκιμών του 2010».

Τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν τυχόν μέτρα για τις τράπεζες που θα αποτύχουν. Στη συνέχεια της εβδομάδας, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και στο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή