Μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ.

Μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστώσεις στη συμμετοχή γυναικών στην ανώτατη διοίκηση των επιχειρήσεων προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σχετική μη δεσμευτική σύσταση αφορά ποσοστό 30% για τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώς το 2015 και 40% ώς το 2020. Αν δεν λειτουργήσουν ώς το ερχόμενο έτος τα προτεινόμενα μέτρα εθελούσιας αύξησης της συμμετοχής γυναικών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει νομοθεσία που θα τα καθιστά δεσμευτικά.

Σήμερα, οι γυναίκες απαρτίζουν μόλις το 10% του συνόλου των μελών διοικητικών συμβουλίων και το 3% των διευθυνόντων συμβούλων στις μεγάλες εισηγμένες. Ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια αυξάνεται μόλις κατά 0,5% ετησίως. Με αυτόν τον ρυθμό, ο στόχος του 40% θα επιτευχθεί όχι σε 9, αλλά σε 50 χρόνια. Η σύσταση του Κοινοβουλίου στηρίζεται στην εμπειρία της Νορβηγίας. Η χώρα, που δεν είναι μέλος της Ε. Ε., υιοθέτησε το 2003 αντίστοιχα μέτρα, δίνοντας στις εταιρείες περιθώριο δύο ετών για να αυξήσουν εθελουσίως τη γυναικεία συμμετοχή, ειδάλλως θα τους επιβαλλόταν δεσμευτική ποσόστωση. Στο στάδιο του εθελούσιου συστήματος, η αύξηση ήταν οριακή: από 5% σε 6%. Με την εφαρμογή του δεσμευτικού νόμου, όπως παραδέχονται Νορβηγοί αξιωματούχοι, οι εταιρείες «από το 2007 ώς το 2009 αύξησαν τη γυναικεία συμμετοχή στο 39,6%».

Δεσμευτικές ποσοστώσεις διερευνούν και ξεχωριστά ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Ισως έχουν πεισθεί από μελέτες που αναφέρει το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, βάσει των οποίων οι εταιρείες με μεγαλύτερη γυναικεία συμμετοχή έχουν καλύτερες εμπορικές και οικονομικές επιδόσεις. Το Κοινοβούλιο επιμένει, πάντως, ότι η επιλογή θα πρέπει να βασίζεται «στην ειδίκευση, τα προσόντα και την εμπειρία του υποψηφίου».

Βελτίωση ζητεί επίσης στα επιδόματα παιδιού, καθώς και στην εξίσωση των συντάξεων, ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερα κίνητρα να αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις χωρίς να θυσιάζουν την οικογενειακή ζωή τους. Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ, η οποία είχε εξαγγείλει φέτος υποχρεωτικές ποσοστώσεις αν δεν συμμορφωθούν εθελουσίως οι εταιρείες, χαιρέτισε το ψήφισμα του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή