Αντιδρά ο ΟΠΕΚ στο άνοιγμα των αποθεμάτων

Αντιδρά ο ΟΠΕΚ στο άνοιγμα των αποθεμάτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργησε λίγο, αλλά αντέδρασε ο ΟΠΕΚ στην ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι προτίθεται να ανοίξει τα αποθέματα εκτάκτου ανάγκης της για να διοχετεύσει στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για ένα μήνα. «Ανευ λόγου» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ, Αμπντουλά αλ-Μπάντρι, την απόφαση των δυτικών χωρών που απαρτίζουν την ΙΕΑ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ και πρόεδρο του ΟΠΕΚ για το 2011, Μοχάμαντ Αλιαμπαντί, η κίνηση παραβιάζει τις ίδιες τις «αρχές» της Υπηρεσίας. Η δε εκτίμηση του καρτέλ για την πορεία των τιμών του αργού στο εγγύς μέλλον ήταν άκρως αντίθετη με εκείνη της ΙΕΑ, η οποία έκανε λόγο για εποχική αύξηση της ζήτησης λόγω του θέρους στο βόρειο ημισφαίριο.

Τη διαπραγματευτική ικανότητα του ΟΠΕΚ -και επομένως τη δυνατότητά του να επηρεάζει τις τιμές στις διεθνείς αγορές- περιορίζει προφανώς το γεγονός ότι από τις 12 χώρες-μέλη του, μόνο οι τρεις (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα. Οι χώρες αυτές αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους μονομερώς, ανεξαρτήτως της αποτυχίας του καρτέλ να συμφωνήσει για το πλαφόν παραγωγής στη σύνοδο της 8ης Ιουνίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακόψουν το νέο κύμα ανόδου των πετρελαϊκών τιμών.

Την ίδια ώρα, στον δυτικό -και εκτός ΟΠΕΚ- κόσμο, η νορβηγική Statoil ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέο σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου στη γεωλογική δομή Krafla West της Βόρειας Θάλασσας. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εύρημα, στα ανοιχτά της πόλης Μπέργκεν, περιέχει περίπου 12,6-37,7 εκατ. ανακτήσιμα βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Statoil, η ποσότητα «πρέπει να θεωρηθεί πολύ σημαντική για κοντινά στην ξηρά κοιτάσματα» και αποδεικνύει πως η Βόρεια Θάλασσα συνεχίζει να έχει «αξιόλογη δυναμική ερευνών». Το εύρημα ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανακάλυψη νέων υδρογονανθράκων στην Krafla. Αμφότερα περιέχουν περί τα 50-75 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου. Και σύμφωνα με την εταιρεία, «δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες ανάπτυξης σε αυτό το σημείο της Βόρειας Θάλασσας». Η Statoil είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τις άδειες γεώτρησης και συμμετέχει στο πρόγραμμα της γεωλογικής δομής κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή