Ετοιμη να σκάσει η φούσκα των ακινήτων

Ετοιμη να σκάσει η φούσκα των ακινήτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτίθεται πως οι φούσκες «σπάνε» και ο ήχος είναι δυνατός. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κίνας δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε. Στις 9 Ιουνίου η Wall Street Journal έβαλε το αυτί της στο έδαφος και διεκήρυξε πως «η μεγάλη φούσκα ακινήτων στην Κίνα ίσως και να σκάσει». Παρατήρησε πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει 4,9% το 12μηνο Μαρτίου 2010 – Απριλίου 2011 σε 9 μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τη Ροζαλία Γιάο της εταιρείας συμβούλων GaveKal Dragonomi. Η κ. Γιάο πιστεύει πως μία «διόρθωση» τους επόμενους έξι μήνες είναι αναπόφευκτη, αν και επισημαίνει πως το να ισχυριστεί κανείς αυτή τη στιγμή πως η φούσκα «σπάει» είναι πρόωρο.

Τα επίσημα στοιχεία επέτειναν τον θόρυβο. Σύμφωνα με αυτά οι κατασκευαστικές ξεκίνησαν να εργάζονται με 19% περισσότερα εργοτάξια κατοικιών τον Μάιο εν συγκρίσει με το 2010 και διέθεσαν στους επίδοξους ιδιοκτήτες 18% περισσότερα σπίτια. Αυτά τα στοιχεία, όμως, των πωλήσεων ευνοήθηκαν από το ότι ο Μάιος του 2010 ήταν ένας ασυνήθιστα βραδύς μήνας μετά τα κυβερνητικά μέτρα για τη χαλιναγώγηση των κερδοσκοπικών αγορών κατοικιών, τα οποία είχαν εφαρμοστεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι μπορούν να βασιστούν σε καθαρές ενδείξεις από τους αξιόπιστους δείκτες τιμών. Στην Κίνα η στατιστική υπηρεσία συνήθως δημοσιοποιεί έναν δείκτη τιμών για 70 πόλεις, αλλά ο δείκτης αυτός αποσιωπά τα ρεκόρ και τα ναδίρ της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα, με αυτόν τον δείκτη, οι τιμές των νέων και των υφιστάμενων κατοικιών δεν υποχώρησαν ποτέ περισσότερο από 1,3% στη διάρκεια της κρίσης, και ποτέ δεν ανήλθε περισσότερο από 12,8% στην περίοδο ακμής, η οποία ακολούθησε.

Απούσης μιας αξιόπιστης επίσημης πηγής, πολλοί αναλυτές στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Ο δείκτης 100 πόλεων, ο οποίος δημοσιεύθηκε από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Soufun δείχνει πως οι τιμές αυξάνονται 5,1% σε ετήσια βάση το δωδεκάμηνο Απριλίου 2010 – Μαΐου 2011. Ωστόσο, σε πολλές από τις εν λόγω πόλεις η κάλυψη που προσφέρει είναι ανομοιογενής, ειδικά σε μικρότερα αστικά κέντρα, όπου οι εταιρείες ακινήτων δεν έχουν επαρκή μηχανογραφημένα στοιχεία. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που η κ. Γιάο χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Soufun μόνο για τις εννέα πόλεις, που καλύπτει καλά.

Πάντως, τα πρώτα σημάδια δραστικής αντιστροφής στις τιμές δεν έχουν ακόμα φανεί. Ο όγκος των πωλήσεων τείνει να υποχωρεί αρχικά, κυρίως γιατί οι αισιόδοξοι κτηματομεσίτες περιμένουν να περάσει μία κακή περίοδος, προσδοκώντας την καλύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή