Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ. β. την Πέμπτη, με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο 2-wk refi rate να ανέρχεται στο 1,50%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και πλήρως προεξοφλημένη από τις αγορές μετά τις δηλώσεις του προέδρου κ. Τρισέ τον προηγούμενο μήνα ότι η τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση «ύψιστης επαγρύπνησης» (strong vigilance) λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του κινδύνου δευτερογενών πληθωριστικών επιδράσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης τιμών πληθωρισμού της Ευρωζώνης διατηρήθηκε τον Ιούνιο στο 2,7% ετησίως για δεύτερο συνεχή μήνα, κοντά στα υψηλά δυόμισι ετών 2,8% ετησίως που είδαμε τον Μάιο. Εντούτοις, οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παραμένουν αμείωτες, ενώ οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε τη περίοδο Απριλίου – Ιουνίου αλλά με μειωμένο ρυθμό σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ έδωσε ενδείξεις ανακοπής των επετειακών αυξήσεων στη μηνιαία συνεδρίαση που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης την εβδομάδα που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και ότι δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σειρά επιτοκιακών αυξήσεων, δηλώσεις που ενίσχυσαν την επικρατούσα άποψη της αγοράς ότι η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει πιθανότατα εφαρμογή πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής πριν από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου, το νωρίτερο.

Η απόφαση της ΕΚΤ και οι δηλώσεις του προέδρου της είχαν περιορισμένη επίδραση στις αγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας σημείωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι θέσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Ιούνιο με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με τον αναμενόμενο. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και ανώτατων τραπεζικών στελεχών σχετικά με τη μορφή συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις 11 και 12 Ιουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα (π. χ. συνολικό ύψος του πακέτου, πηγές δανεισμού, ύψος συμμετοχής των ιδιωτών). Εντούτοις, δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις πριν από τνο Σεπτέμβριο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή