Φορολογικός παράδεισος στην «καρδιά» των ΗΠΑ

Φορολογικός παράδεισος στην «καρδιά» των ΗΠΑ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας φορολογικός παράδεισος εντοπίζεται, κατά παράδοση, είτε σε εξωτικά μέρη, όπως είναι οι Νήσοι Κέιμαν στην Καραϊβική, είτε σε χώρες με πληθώρα χιονοδρομικών κέντρων, ειδικότερα η Ελβετία. Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι το Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ θα εξελίσσονταν σε ανταγωνιστή του κλαμπ των φορολογικών παραδείσων. Σε αυτήν, όμως, τη φιλήσυχη πόλη των 60.000 κατοίκων έχουν την έδρα τους 2.000 εταιρείες και πλέον, που είναι ή προσφέρονται να γίνουν «βιτρίνα» σε διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, παραμένουν στο «ράφι» για πολλά χρόνια, αναμένοντας νέο ιδιοκτήτη. Είναι, δε, όλες τους εγγεγραμμένες σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας: 2710 Thones Avenue. Πρόκειται για μια οικεία 1.700 τετραγωνικών μέτρων, με τις εταιρείες να φιλοξενούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία της Wyoming Corporate Services.

Σε μία από αυτές τις εταιρείες, αντικείμενο της οποίας είναι οι επενδύσεις ακινήτων, πλειοψηφικό μερίδιο κατείχε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Ο Παύλο Λαζαρένκο είχε ενταχθεί στη λίστα των πλέον διεφθαρμένων πολιτικών από τη Διεθνή Διαφάνεια, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση. Καταδικάστηκε σε οκταετή ποινή φυλάκισης το 2004, αφού βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Μια άλλη εταιρεία που στεγαζόταν στα «ράφια» της Wyoming Corporate Services διερευνάται από το υπουργείο Αμύνης για την πώληση προβληματικών ανταλλακτικών σε φορτηγά του πεζικού. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα το μεμπτό στη νομική υπόσταση της Wyoming Corporate Services, καθώς σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η ιδιοκτησία εταιρειών από καταδικασμένους σε φυλάκιση επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή