Ζητούν χιλιάδες προσωπικά στοιχεία χρηστών της Google

Ζητούν χιλιάδες προσωπικά στοιχεία χρηστών της Google

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήσεις για την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων χρηστών του Διαδικτύου δέχθηκε η Google από τις αρμόδιες αρχές 26 κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με την Εκθεση Διαφάνειας που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας. Τα στοιχεία της έκθεσης αφορούν το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση με την οποία υποδεικνύεται το εύρος της διαδικτυακής λογοκρισίας, η Google δέχθηκε 14.000 αιτήσεις από κυβερνήσεις ή διωκτικές αρχές, προκειμένου να αποκαλύψει στοιχεία για τους χρήστες της και έδωσε τις πληροφορίες που της ζητήθηκαν στο 90% των περιπτώσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ποια ήταν η χώρα που ζητούσε τα στοιχεία.

Τα περισσότερα αιτήματα κατατέθηκαν από τις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον για την αποκάλυψη της ταυτότητας συγκεκριμένων χρηστών έδειξαν η Βραζιλία, η Ινδία και η Βρετανία.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ελευθερίας Εκφρασης της Google Ευρώπης, Ουίλιαμ Εκικσον, τόνισε ότι συχνά η εταιρεία καλείται από τον παροχέα να «κατεβάσει» αναρτήσεις ή ιστοσελίδες, πρακτική στην οποία καταφεύγουν ακόμα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ηλεκτρονική λογοκρισία

Η «αραβική άνοιξη» και η καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στο Διαδίκτυο από τα καθεστώτα της Αιγύπτου και της Τυνησίας, ανέδειξαν ξανά το πρόβλημα της ηλεκτρονικής λογοκρισίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Google συμμορφώθηκε με αίτημα να παρεμποδίσει την πρόσβαση από την Ταϊλάνδη σε 43 βίντεο αναρτημένα στο YouTube επειδή παραβίαζαν τους νόμους που απαγορεύουν την κριτική ή διακωμώδηση του μονάρχη της χώρας, βασιλιά Μπουμιμπόλ.

Οσον αφορά τη Βρετανία, τα περισσότερα αιτήματα προήλθαν από την υπηρεσία ανταγωνισμού και αφορούσαν την κατάργηση παραπλανητικού διαφημιστικού υλικού που διευκόλυνε απάτες, ενώ στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις αφαίρεσης αναρτήσεων από τις ΗΠΑ αφορούσαν περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έξι δικαστικές αποφάσεις απαιτούσαν την αφαίρεση αναρτήσεων – με τις οποίες κατασυκοφαντούσαν έναν άνδρα και την οικογένειά του. Ο αριθμός των αναρτήσεων ήταν εντυπωσιακός, καθώς υπερέβαιναν τις 1.110.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Google ισχυρίζεται ότι δεν δέχθηκε καμία αίτηση αφαίρεσης ιστοσελίδων από την κινεζική κυβέρνηση τους τελευταίους έξι μήνες, τη χρονιά που πέρασε. Η μηχανή αναζήτησης εξάλλου κατευθύνει τους Κινέζους χρήστες στην ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία, πάντως, αύξησε σημαντικά τις αιτήσεις της για αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων χρηστών το τελευταίο εξάμηνο, κατά 80%. Η Google χορήγησε πληροφορίες μόλις στο 59% των περιπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή