ΗΠΑ – χρέος: κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις Ομπάμα – Κογκρέσου

ΗΠΑ – χρέος: κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις Ομπάμα – Κογκρέσου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα συνάντηση αναμενόταν να έχουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, με τους επικεφαλής του Κογκρέσου προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση για την αύξηση του ορίου χρέους και τη μείωση του ελλείμματος για την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών να συμβιβαστούν με το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων ώστε να επιτευχθεί «η καλύτερη δυνατή συμφωνία» για τη μείωση του ελλείμματος. Ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι δεν θα συμφωνήσει για μια βραχυπρόθεσμη παράταση της προθεσμίας του χρέους, τονίζοντας ότι προτίθεται να συνεχίσει να έχει κάθε μέρα συναντήσεις με τα μέλη του Κογκρέσου έως ότου να φτάσουν σε μια αποδεκτή συμφωνία. «Δεν θα υπογράψω μια παράταση 30 ή 60 ή 90 ημερών, αυτή δεν είναι αποδεκτή προσέγγιση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Με τη διορία αύξησης του χρέους της 2ας Αυγούστου να πλησιάζει, οι ηγέτες των δύο πλευρών στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ, είχαν την Κυριακή συνάντηση διάρκειας μόλις 75 λεπτών στον Λευκό Οίκο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να απεμπλακούν από το αδιέξοδο. Οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν για μία ακόμα φορά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, εκτός αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφωνήσει πρώτα στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, εν μέρει μέσω της μείωσης των κυβερνητικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί σημείωσαν ότι είναι πρόθυμοι μεν να προχωρήσουν σε κάποιες περικοπές στα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά τόνισαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει «να τους βρουν κάπου στη μέση», επιτρέποντας κάποιες αυξήσεις φόρων για εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων. Η πρόταση των Δημοκρατικών προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολάρια εντός των επόμενων δέκα ετών. Ωστόσο, ο κ. Μπόνερ αρνήθηκε τη συμφωνία, επιμένοντας υπέρ της μη αύξησης των φόρων στο σύνολο των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων, και τόνισε στον κ. Ομπάμα ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν ένα μικρότερο πακέτο μείωσης του ελλείμματος κατά 2,4 τρισ. δολ. «Θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για τις κατευθύνσεις του πακέτου αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε.

«Μου φαίνεται περίεργο ότι ο πρόεδρος και το κόμμα του εξακολουθούν να επιμένουν υπέρ μαζικών αυξήσεων φόρων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στην αγορά απασχόλησης, ενώ αρνούνται να αναλάβουν σημαντική δράση για τη μείωση των δαπανών σε μια εποχή ελλειμμάτων ρεκόρ», τόνισε ο αντιπρόσωπος του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε ότι, παρόλο που παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων, και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι «απλώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να προχωρήσουμε σε μια αθέτηση των εθνικών υποχρεώσεων πληρωμών μας, για πρώτη φορά στην ιστορία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή