Ο φόβος για το χρέος εκτίναξε τα spread

Ο φόβος για το χρέος εκτίναξε τα spread

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν τα spread των ισπανικών, ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσε το ευρώ, λόγω της πυροδότησης νέων ανησυχιών για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, με αφορμή τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης χθες, πριν από το Eurogroup, από τον πρόεδρο της Ε. E. Χέρμαν βαν Ρομπέι. Ισχυρότατες ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 1,5% και έφτασε να υποχωρεί έως και τα 1,3987 δολάρια, που αποτελεί χαμηλό έξι εβδομάδων, σε σχέση με τα 1,4263 δολάρια του κλεισίματος της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη κατέγραφαν τα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και του χρυσού. Η τιμή του τελευταίου ενισχυόταν κατά 0,5%, στα 1.549 δολάρια ανά ουγγιά.

Εκθεση του Bloomberg εκτιμά ότι η καθοδική πορεία 12% που πραγματοποιεί το δολάριο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πλησιάζει στο τέλος της, καθώς η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αποθαρρύνει την τοποθέτηση στοιχημάτων ενάντια στο αμερικανικό νόμισμα. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι πέντε καλύτερες εταιρείες βάσει των προβλέψεών τους το τελευταίο ενάμισι έτος, αναμένει ότι το δολάριο θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 1,42 δολάρια ανά ευρώ, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για 1,43 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα διαγράφει ανοδική πορεία 5,9% από το χαμηλό 17 μηνών έναντι του ευρώ στις 4 Μαΐου. Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας έφτασε έως τις 289,8μ. β., από τις 269 της Παρασκευής, απέχοντας μόλις ελάχιστα από το ρεκόρ των 292 μονάδων της 24ης Ιουνίου. Αντίστοιχα, το spread του ιταλικού ομολόγου κατέγραψε άλμα πάνω από 20 μονάδες βάσης, στο νέο ρεκόρ των 247 μονάδων. Οσον αφορά στο ελληνικό spread, αυτό διαμορφωνόταν 20 μονάδες υψηλότερα, στις 1.427μ. β.

Στην κορυφή της ατζέντας της έκτακτης συνεδρίασης εκτιμάται ότι βρέθηκε το νέο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα, καθώς και οι αυξανόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οπως ανέφερε, μάλιστα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η ΕΚΤ σχεδιάζει τον διπλασιασμό των πόρων του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, στα 1,5 τρισ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει μια ιταλική κρίση χρέους – κάτι που διέψευσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγο νωρίτερα, η υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είχε αναφέρει ότι η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε με χθεσινές της δηλώσεις και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να στείλει «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα» προς τους νευρικούς επενδυτές μέσω της θέσπισης αξιόπιστων σχεδίων για την παγίωση των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η Ιταλία με ένα χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο ελέφαντα για να έχεις μέσα στο δωμάτιο, και συνεπώς πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής του κλάδου ομολόγων της Evolution Securities Γκάρι Τζένκινς.

Σημειώνεται ότι χθες ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 3,96%, η οποία ήρθε να προστεθεί στις απώλειες κοντά στο 7% που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών ιταλικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επ. Κεφαλαιαγοράς της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων (short selling). Συγκεκριμένα, οι επενδυτές θα υποχρεώνονται πλέον να γνωστοποιούν τις ανοικτές πωλήσεις τους πάνω από κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή