Φόβοι επέκτασης της κρίσης στην Ιταλία

Φόβοι επέκτασης της κρίσης στην Ιταλία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες το κόστος δανεισμού Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας με τα spreads των 10ετών τους ομολόγων έναντι των γερμανικών να εκτοξεύεται λόγω έντονων ανησυχιών που προκαλεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης. Το spread του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας έφτασε έως τις 289,8 μονάδες βάσης, από τις 269 της Παρασκευής, απέχοντας μόλις ελάχιστα από το ρεκόρ των 292 μονάδων στις 24 Ιουνίου. Αντίστοιχα, το spread του ιταλικού ομολόγου κατέγραψε άλμα πάνω από 20 μονάδες βάσης, στο νέο ρεκόρ των 247 μονάδων. Οσον αφορά στο ελληνικό spread, αυτό διαμορφωνόταν 20 μονάδες υψηλότερα, στις 1.427 μονάδες βάσης. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 3,96%. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Die Welt, η ΕΚΤ σχεδιάζει τον διπλασιασμό των πόρων του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, στα 1,5 τρισ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει μια ιταλική κρίση χρέους. Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, είχε αναφέρει ότι η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Απώλειες για το ευρώ

Ισχυρότατες ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε το ευρώ, το οποίο κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 1,5% και έφτασε να υποχωρεί έως και τα 1,3987 δολάρια, που αποτελεί χαμηλό επίπεδο έξι εβδομάδων, σε σχέση με τα 1,4263 δολάρια την Παρασκευή. Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και του χρυσού, η τιμή του οποίου ενισχυόταν κατά 0,5%, στα 1.549 δολάρια ανά ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή