Η Ιαπωνία παρενέβη για τη στήριξη της αγοράς της

Η Ιαπωνία παρενέβη για τη στήριξη της αγοράς της

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη επηρεάζει και την Ιαπωνία, που παρενέβη προκειμένου να στηρίξει την αγορά της. Ετσι, σε επενδύσεις διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ή ETFs 22,1 δισ. γιεν ή 197 εκατ. ευρώ προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά την προχθεσινή πτώση του δείκτη Nikkei κατά 1,4%. Είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει σε διάστημα ενός μηνός.

Τη Δευτέρα, οι φόβοι για μετάδοση της δημοσιονομικής κρίσης από την περιφέρεια της Ευρωζώνης ακόμη και στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, πυροδότησαν κλίμα πανικού παγκοσμίως. Μια πτώση μεγαλύτερη του 1% στον δείκτη Nikkei είναι αρκετή για να λάβει μέτρα η κεντρική τράπεζα της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας του κόσμου. Η Ιαπωνία έχει περισσότερους λόγους από άλλες χώρες να είναι σε επαγρύπνηση. Η βιβλική καταστροφή που υπέστη τον Μάρτιο προκάλεσε βαθύτατο πλήγμα στην οικονομία. Εκτοτε, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διπλασίασε το όριο τοποθετήσεων σε ETFs στα 900 δισ. γιεν στο πλαίσιο επέκτασης του ευρύτερου προγράμματος αγοράς ρευστών περιουσιακών στοιχείων στα 10 τρισ. γιεν. Τα ETFs είναι επενδυτικά εργαλεία που επιτρέπουν σε μικροεπενδυτές να επενδύουν σε διαφορετικές αγορές. Η χρήση τους είναι διαδεδομένη σε ώριμες αγορές. Απώτερος στόχος είναι να αποτραπεί μια κατακόρυφη πτώση των τιμών τους στο υφιστάμενο περιβάλλον αποπληθωρισμού στην πραγματική οικονομία. Πάντως, η παραγωγική αλυσίδα της χώρας φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς η έκθεση Tankan δείχνει βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε ωστόσο τις εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2012, στο 0,4% από 0,6% προηγουμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή