Ανοδικά ευρώ και μετοχές λόγω Κίνας

Ανοδικά ευρώ και μετοχές λόγω Κίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες το ευρώ και οι διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από την ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο, αλλά και την ομιλία του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι στο Κογκρέσο, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συνέχιση του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο σενάριο μαζί με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης έστρεψαν τους επενδυτές για μία ακόμα μέρα στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, ο οποίος ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του χρυσού κατέγραφε κέρδη άνω του 1,4%, φθάνοντας έως και τα 1.586 δολάρια την ουγγιά, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική του πορεία για όγδοη συναπτή συνεδρίαση, επίδοση που αποτελεί το μεγαλύτερο ανοδικό ράλι σε διάστημα πέντε ετών. Σημαντική άνοδο κοντά στο 7% κατέγραφε και η τιμή του ασημιού, άνω των 38 δολαρίων η ουγγιά.

Η ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μαζί με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν το ευρώ σε άνοδο μεγαλύτερη του 1% έναντι του δολαρίου, απομακρύνοντάς το από το χαμηλό τεσσάρων μηνών της Τρίτης, όταν και είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολ. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος έφτασε να ενισχύεται έως και τα 1,4193 δολάρια, προτού υποχωρήσει αργότερα χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση της Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολούθησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της κρίσης, με τον οίκο Moody’s να υποβαθμίζει αργά την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας σε κατηγορία «junk», απόφαση που οδήγησε σε νέο ρεκόρ το ιρλανδικό spread.

Στον αντίποδα, αποκλιμάκωση παρουσίαζε το spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων με αφορμή και την έκθεση του οίκου Fitch που χαρακτήριζε «φιλόδοξο» το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ιταλικής κυβέρνησης. Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τη σημερινή δημοπρασία ιταλικών κρατικών ομολόγων, στην οποία αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα παρέμβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αγοράζοντας ομόλογα για πρώτη φορά μετά 15 εβδομάδες. Ο οικονομολόγος της Citigroup και πρώην μέλος της Τράπεζας της Αγγλίας Βίλεμ Μπουίτερ κάλεσε την ΕΚΤ να στηρίξει τόσο τη σημερινή ιταλική δημοπρασία όσο και μία επερχόμενη ισπανική, ώστε να διατηρήσει τα επιτόκια των δύο χωρών κάτω από το 7% και να αποτρέψει μια παγκόσμια κρίση. «Σε περίπτωση μη παρέμβασης της ΕΚΤ, τότε η δημοπρασία ιταλικών ομολόγων είναι αρκετά πιθανό να αποτύχει», προειδοποίησε ο κ. Μπουίτερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Κέρδη κοντά στο 1% σημείωσαν οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το FTSE 100 του Λονδίνου να ενισχύεται κατά 0,64%, στις 5.906 μονάδες και το DAX της Φρανκφούρτης να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση 1,31% υψηλότερα. Ανοδο μεγαλύτερη του 1% κατέγραφε λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones, βάζοντας τέλος στο αρνητικό σερί τριών συναπτών συνεδριάσεων, καθώς τα σχόλια του προέδρου της Fed κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή