Κίνα: Στο 9,5% παρά τους φόβους η ανάπτυξη

Κίνα: Στο 9,5% παρά τους φόβους η ανάπτυξη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν και πάλι η ανάπτυξη και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, διαψεύδοντας τους φόβους για «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας της χώρας, ακόμα και μετά την αύξηση των επιτοκίων για να ανακοπεί η άνοδος του πληθωρισμού. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,5% το δεύτερο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οσο για τη βιομηχανική παραγωγή, πραγματοποίησε άλμα 15,1% τον Ιούνιο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2010. Το ΑΕΠ κατέγραψε, βεβαίως, ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με το 9,7% του προηγούμενου τριμήνου, διαμορφώθηκε όμως υψηλότερα από το 9,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η βραδύτερη αύξηση που καταγράφει μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία εξερχόταν από τη χειρότερη ύφεση της τελευταίας 80ετίας.

Η επιβράδυνση ήταν πάντως αναμενόμενη -προφανώς και ευπρόσδεκτη- καθώς η Κίνα επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Πεκίνο πιθανόν να έχει περιθώριο να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων χωρίς να «καταπνίξει» την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αναλυτές, τα θετικά στοιχεία «ίσως είναι ο λόγος που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για να δείξει ότι δεν φοβάται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας».

Το άλμα της βιομηχανικής παραγωγής -μεγαλύτερο ακόμα και από το 13,3% του Μαΐου- και το ισχυρό ΑΕΠ υπογραμμίζουν την αντοχή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη ραγδαία αστικοποίηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές, «τα στοιχεία υπερβαίνουν κάθε προσδοκία, πόσω μάλλον καθώς οι κινεζικές εισαγωγές τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν μάλλον υποτονικές». Η ισχυρή εσωτερική ζήτηση όχι μόνο οχυρώνει την Κίνα έναντι των διεθνών οικονομικών αναταράξεων, αλλά παρέχει και δίχτυ ασφαλείας στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και την απόδειξη ότι το Πεκίνο έχει πράγματι δεσμευθεί να απομακρύνει το κέντρο βάρους της ανάπτυξης από τις εξαγωγές. Σημειωτέον, ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 16,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι επενδύσεις πάγιου ενεργητικού 25,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή