Οι γαλλικές τράπεζες οι πιο εκτεθειμένες στην Ιταλία

Οι γαλλικές τράπεζες οι πιο εκτεθειμένες στην Ιταλία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των δύο κορυφαίων BNP Paribas και Credit Agricole, έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε κρατικό και ιδιωτικό χρέος της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στα τέλη του 2010, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, όπως και δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 392,6 δισ. δολάρια, ή 277 δισ. ευρώ και πλέον, προς τα τέλη του περυσινού έτους. Το ποσό αυτό είναι, μάλιστα, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την έκθεση των γερμανικών τραπεζών. Σε συνολική βάση, περίπου το 45% του ιταλικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.

Οι αναλυτές των αγορών τονίζουν το προφανές: ο γαλλικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ιταλικά ομόλογα, ειδικότερα, ξεπερνά τις συνολικές τοποθετήσεις των ισπανικών, πορτογαλικών, ιρλανδικών και ελληνικών τραπεζών.

Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι αγορές έχουν θέσει στο στόχαστρο την Ιταλία επειδή έχει το υψηλότερο κρατικό χρέος σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τα ιταλικά ομολόγα αποτιμούνται, σήμερα, συνολικά στα 1,6 τρισ. ευρώ ή 2,23 τρισ. δολάρια, ακολουθώντας τις υποχρεώσεις των Αμερικανών και των Ιαπώνων στις αγορές αυτές.

Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί ως προς τη συνολική έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, η τιμή της μετοχής της BNP Paribas, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία, υποχώρησε μέσα στην εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός και πλέον. Η BNP Paribas είναι, επίσης, εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα, εξετάζοντας την πιθανότητα μιας αλλαγής των όρων αποπληρωμής με την Αθήνα και την Ε. Ε. Η BNP Paribas και η Credit Agricole έχουν εξαγοράσει δύο από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, γεγονός που καταδεικνύει την έκθεσή τους και σε δάνεια του ιδιωτικού τομέα. Η BNP Paribas εξαγόρασε την Banca Nationale del Lavoro SpA το 2006 αντί 9 δισ. ευρώ, αποκτώντας ένα δίκτυο 900 υποκαταστημάτων. Η Credit Agricole, παράλληλα, διαθέτει 960 υποκαταστήματα στην Ιταλία με 12.000 υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή