ΔΝΤ: Ανάγκη λήψης μέτρων για διασφάλιση της ανάπτυξης

ΔΝΤ: Ανάγκη λήψης μέτρων για διασφάλιση της ανάπτυξης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία, με αύξηση πάντως των κινδύνων εκτροχιασμού, και επομένως με ορατή την ανάγκη λήψης μέτρων για την οχύρωση και τη διασφάλιση της ανάπτυξης. Το Ταμείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη βιωσιμότητα του χρέους και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι κίνδυνοι μη εξεύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση είναι σοβαροί. Ζητεί, δε, από το G20 σχέδιο χειρισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, προειδοποιώντας για την κακή κατάστασή τους μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «τεστ κοπώσεως».

Στο σημείωμα που συνέταξε ενόψει της συνόδου του G20 στο Παρίσι στις 9-10 Ιουλίου και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μόλις χθες, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπήρξε ανάλογη των προσδοκιών του. Παραδέχεται ότι η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο, όμως εκτιμά ότι η επιβράδυνση αυτή θα είναι προσωρινή. Για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τη διετία 2011-12, διατηρεί σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με εκείνες του Απριλίου, παρότι με σημαντικές διαφορές μεταξύ των οικονομιών. Ειδικότερα, αναμένει διατήρηση της υποτονικότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ισχυρούς όμως ρυθμούς σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες.

Οπως επισημαίνει το Ταμείο, οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη στήριξη των προσπαθειών προσαρμογής της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενισχύουν την αβεβαιότητα των αγορών για πιθανή επέκταση της κρίσης. Οι κίνδυνοι από την έλλειψη αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων είναι εξίσου υψηλοί σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ, όπου ο Λευκός Οίκος βλέπει να πλησιάζει επικίνδυνα η προθεσμία για την αύξηση του ορίου χρέους, αλλά και την Ιαπωνία. Αντιθέτως, σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης κλιμακώνεται, καθώς αυξάνονται πληθωρισμός και πιστωτική ανάπτυξη. Τα χαμηλά επιτόκια στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες συνεχίζουν να ωθούν τους επενδυτές σε στοιχεία ενεργητικού μεγαλύτερου ρίσκου προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, με κίνδυνο τη δημιουργία ανισορροπιών, ιδίως σε κάποιες αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, χρειάζεται μεγαλύτερη αίσθηση κατεπείγοντος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Υπερβολικά αργή χαρακτηρίζει το Ταμείο την πρόοδο στην αποκατάσταση και τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου, ενώ τονίζει ότι χρειάζονται κατεπειγόντως πρωτοβουλίες πολιτικής προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά συστήματα να οχυρωθούν απέναντι σε νέες συστημικές κρίσεις. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του G20 θα πρέπει να εφαρμόσουν αξιόπιστα μέτρα μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα αντισταθμίζουν το βραχυπρόθεσμο ευάλωτο της ανάπτυξης με δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οσο για τις αναδυόμενες οικονομίες του G20, το ΔΝΤ εκτιμά ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται ταχύτερη ενίσχυση των μέτρων μακροοικονομικής πολιτικής και ανακατανομή της ζήτησης. Ισως, δε, χρειαστεί χρήση προληπτικών εργαλείων διαχείρισης των μεγάλων κεφαλαιακών εισροών.

Στο μεταξύ, δόθηκε χθες η πρώτη απάντηση οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στις κατηγορίες των Ευρωπαίων πολιτικών για τον ρόλο τους στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που συνιστούν οι υποβαθμίσεις τους για τις χώρες. Η Standard & Poor’s απέρριψε τις κατηγορίες, με τον επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στη Γερμανία, Τόρστεν Χίνριχς, να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι «θα χαθεί η αξιοπιστία μας» αν οι οίκοι «μείνουν σιωπηλοί». Οπως τόνισε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού VDI, «αν λείψει η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη μελλοντική φερεγγυότητα, οι αγορές θα ταραχθούν ακόμα περισσότερο απ’ όσο όταν δεν σχολιάζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή