Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η Credit Suisse

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η Credit Suisse

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πείσμα και μεθοδικότητα αντιμετωπίζουν οι Αρχές των ΗΠΑ το ζήτημα φοροδιαφυγής Αμερικανών με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, θέτοντας στο στόχαστρο και την Credit Suisse έπειτα από τη νομική δίωξη της UBS. Τον Φεβρουάριο του 2009, η UBS δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 780 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό κράτος και να παραδώσει στοιχεία για 5.000 Αμερικανούς πελάτες της.

Παράλληλα, οι ελβετικές τράπεζες εξετάζουν συμφωνία με το Βερολίνο για την καταβολή αποζημίωσης 4 δισ. ελβετικών φράγκων ή 3,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ευρύτερης συμβιβαστικής λύσης για τη φοροδιαφυγή Γερμανών μέσω μυστικών λογαριασμών. Επιβαρύνσεις θα υποστούν, επίσης, οι ίδιοι δικαιούχοι που διατηρούσαν λογαριασμούς πάνω από μία δεκαετία. Ολες αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Γερμανίας και των ΗΠΑ να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Ως εκ τούτου, το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση.

Τον Νοέμβριο του 2010, το γερμανικό Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την απόκτηση στοιχειών που επιβεβαιώνουν τη φοροδιαφυγή Γερμανών πολιτών, αλλά αποκτήθηκαν με αθέμιτους τρόπους. Σύμφωνα με τον νόμο, προτεραιότητα έχει η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Προ ενός έτους και πλέον, είχαν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις από την πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να πληρώσει 2,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει CD με κλεμμένα τραπεζικά δεδομένα 1.500 Γερμανών που διατηρούσαν επί σειρά ετών λογαριασμούς στην Ελβετία. Πολλοί από τους αυτούς προέτρεξαν σε ρυθμίσεις με τις φορολογικές αρχές για να αποφύγουν κυρώσεις. ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή