Τα δύο μεγάλα άγχη του Μπεν Μπερνάνκι

Τα δύο μεγάλα άγχη του Μπεν Μπερνάνκι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτές όλες τις επιλογές μας… Δεν γνωρίζουμε ποια πορεία θα ακολουθήσει η οικονομία». Η ξεκάθαρη αυτή δήλωση αποτελεί την ουσία της κατάθεσης του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), Μπεν Μπερνάνκι, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριέλαβε στις επιλογές της Fed, την υλοποίηση νέου – τρίτου- προγράμματος αγοράς ομολόγων του Δημοσίου με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους ή και μέτρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν τις τράπεζες να αντλήσουν από τα αποθεματικά τους που διατηρούν στην Κεντρική Τράπεζα και να αυξήσουν το δανεισμό που χορηγούν.

Η θέση της Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα επίσημα επιτόκια είναι ότι θα παραμείνουν «εξαιρετικά χαμηλά για μακρά περίοδο», ενώ ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να δεσμευθεί να διατηρήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά της στα επίπεδα ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων «για μεγαλύτερη περίοδο». Η πρώτη αντίδραση των αγορών στη δήλωση Μπερνάνκι ότι «η Fed είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν οι οικονομικές εξελίξεις καταδείξουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της νομισματοπιστωτικής πολιτικής μας» ήταν θετική. Από τη Fed εκτιμάται πλέον ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της αμερικανικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 2,9%, σε σχέση με 3,3% που προέβλεπε μέχρι τον Απρίλιο η κεντρική τράπεζα. Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι η εκ νέου, ενεργός παρέμβαση της Fed για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: την αποδυνάμωσή της πέραν κάθε εκτίμησης και την επαναφορά της απειλής του αντιπληθωρισμού. Η τελευταία πάντως δεν δείχνει πραγματική μέχρι στιγμής.

Αναφερόμενος εξάλλου στα «άγχη» του, ο αξιωματούχος τόνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι «θέλω να καταστήσω σαφές ότι αντιμετωπίζουμε δύο κρίσεις: η μία αφορά τα δημόσια οικονομικά μας, τα οποία σας απασχολούν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Νομίζω όμως ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας αποτελεί μία ξεχωριστή κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή