Αστοχίες

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέφτουν έξω μόνον οι οίκοι αξιολόγησης. Οι ιρλανδικές τράπεζες που κατέρρευσαν είχαν περάσει με επιτυχία τα περυσινά πανευρωπαϊκά stress test. Επίσης, οι αστοχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προβλέψεις των βασικών οικονομικών μεγεθών έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών μελετών.

Ακόμη, τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων πριν από τρία χρόνια ήταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη πενταετία ήταν σχεδόν μηδενική. Αρα και οι αγορές κάνουν λάθη, όπως εξηγεί ο κ. Μήλας.

Πάντως, την Πέμπτη ήρθε η πρώτη απάντηση οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στις κατηγορίες των Ευρωπαίων πολιτικών για τον ρόλο τους στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που συνιστούν οι υποβαθμίσεις τους για τις χώρες. Η Standard & Poor’s απέρριψε τις κατηγορίες, με τον επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στη Γερμανία, Τόρστεν Χίνριχς, να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι «θα χαθεί η αξιοπιστία μας» αν οι οίκοι «μείνουν σιωπηλοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή