Αρχίζουν οι αναλύσεις των τεστ αντοχής

Αρχίζουν οι αναλύσεις των τεστ αντοχής

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ερωτήματα εγείρονται από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντοχής των 91 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς μαζί με αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη. Οικονομικοί αναλυτές διενεργούν πλέον τα δικά τους τεστ αντοχής, καθώς αυτά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) θεωρούνται ανεπαρκή από τις αγορές, διότι δεν συμπεριλαμβάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ένα «κούρεμα» κρατικών τίτλων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, το σώμα ορκωτών λογιστών (IDW) ήδη σύστησε στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας να ενσωματώσουν διαγραφές στην αξία των ελληνικών ομολόγων στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Οπως τόνισε η IDW, δεν δύναται να δοθεί λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Οκτώ από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΒΑ, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων στα 2,5 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για έλλειμμα από 25 έως 45 δισ. ευρώ σε, συνολικά, 38 με 27 από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες. Εκπληξη προκάλεσαν, επίσης, στοιχεία για την έκθεση των τραπεζών σε δάνεια προς ιδιώτες. Γαλλικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas και η Credit Agricole, έχουν χορηγήσει πιστώσεις 300 δισ. ευρώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή