Μείωση των spread αλλά και ρεκόρ χρυσού

Μείωση των spread αλλά και ρεκόρ χρυσού

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών εκτινάχθηκε χθες το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, που, ωστόσο, άντλησε επιτυχώς 4,4 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης και δεκαοκτάμηνης διάρκειας. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων εξακολούθησε να κινείται ανοδικά, με τα πενταετή CDS να σπάνε κάθε ρεκόρ, υπερβαίνοντας ακόμη και τις 3.000 μονάδες βάσης. Κι ενώ τα χρηματιστήρια και το ευρώ σημείωσαν τάσεις ανάκαμψης από την πτώση της Δευτέρας, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού συνέχισε την ανοδική του πορεία για ενδέκατη συναπτή ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο συνεχούς ανόδου από το 1975. Μάλιστα, κατέγραψε νέο ρεκόρ όταν υπερέβη κάποια στιγμή τα 1.610 δολάρια η ουγγιά.

Ειδικότερα, η Ισπανία άντλησε 3,79 δισ. ευρώ από την έκδοση δωδεκάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με μέση απόδοση 3,702% σαφώς υψηλότερη από εκείνη του 2,695% που είχε καταβάλει στην προηγούμενη δημοπρασία της 14ης Ιουνίου. Αντλησε, επίσης, 661 εκατ. ευρώ από την έκδοση δεκαοκτάμηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση 3,912% ενώ εκείνη της προηγούμενης δημοπρασίας ήταν 3,26%. Συνολικά άντλησε 4,45 δισ. ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από τον ανώτερο στόχο των 4,5 δισ. ενώ η έκδοση των δωδεκάμηνων εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε 2,18 φορές. Ενόψει, πάντως, της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής του Eurogroup, τα spread των οικονομιών της περιφέρειας υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά. Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από εκείνη των γερμανικών υποχώρησε χθες στις 1.529 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 27,21 μονάδες βάσης από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε τη Δευτέρα.

Ομοίως τα spread των ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά τη δημοπρασία στις 346 μονάδες βάσης από τις 368 στις οποίες βρίσκονταν πριν. Υπενθυμίζεται ότι είχαν εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 376 μονάδων βάσης στις 12 Ιουλίου, ενώ στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της νομισματικής ένωσης βρίσκονταν στις 15 μονάδες βάσης. Τάσεις αποκλιμάκωσης σημείωναν, άλλωστε, χθες τα spread όλων των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης με εκείνα των ιταλικών ομολόγων να υποχωρούν στις 304 μονάδες βάσης καταγράφοντας μείωση κατά 25,72 μονάδες βάσης, των ιρλανδικών στις 1.105 μονάδες βάσης με μείωση 37,27 μ.β. και των πορτογαλικών στις 988 μ.β. με μείωση 10,57 μ.β.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών, με άνοδο έκλεισαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να ενισχύεται κατά 0,65%, τον DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,19% και τον CAC 40 της Γαλλίας κατά 1,21% ενώ σημαντική ήταν η άνοδος που σημείωσαν τα Χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου, οι βασικοί δείκτες των οποίων MIB καιι IBEX έκλεισαν με άνοδο 1,92% και 1,03% αντιστοίχως.

Ανοδο σημείωσε, άλλωστε, χθες το ευρώ φθάνοντας τα 1,42172 δολάρια για να υποχωρήσει αργότερα στα 1,4196 δολάρια, καταγράφοντας και πάλι ενίσχυση κατά 0,6% μέσα στην ημέρα. Πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν, πάντως, ο χρυσός που ενισχύθηκε κατά 8,30 δολάρια ή σε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας μέχρι τα 1.610,70 δολάρια η ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης για να υποχωρήσει αργότερα στα 1.603 δολάρια η ουγγιά. Συνολικά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει ενισχυθεί κατά 13% και οδεύει προς το ενδέκατο συναπτό έτος συνεχούς ανόδου. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια άνοδο του πολύτιμου μετάλλου, τουλάχιστον από εκείνη του 1920 στην αγορά του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή