Υποχώρηση των spread στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

Υποχώρηση των spread στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμακώθηκαν χθες οι πιέσεις στα spread των οικονομιών της περιφέρειας της Ευρωζώνης από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα χρηματιστήρια και το ευρώ σημείωσαν τάσεις ανάκαμψης από την πτώση της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων εξακολούθησε να κινείται ανοδικά, με τα πενταετή CDS να σπάνε κάθε ρεκόρ, υπερβαίνοντας ακόμη και τις 3.000 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ επιτυχής, αλλά με το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων εννέα ετών, ήταν η έκδοση εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης και δεκαοκτάμηνης διάρκειας της Ισπανίας, η οποία άντλησε 4,4 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας ήταν και πάλι ο χρυσός που συνέχισε την ανοδική του πορεία για ενδέκατη συναπτή ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο συνεχούς ανόδου από το 1975. Μάλιστα, κατέγραψε νέο ρεκόρ όταν υπερέβη κάποια στιγμή τα 1.610 δολάρια η ουγγιά.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών, με άνοδο έκλεισαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να ενισχύεται κατά 0,65%, τον DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,19% και τον CAC 40 της Γαλλίας κατά 1,21%, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος που σημείωσαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου.

Τεστ αντοχής

Οικονομικοί αναλυτές διενεργούν πλέον τα δικά τους τεστ αντοχής, καθώς αυτά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) θεωρούνται ανεπαρκή από τις αγορές, διότι δεν συμπεριλαμβάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ένα «κούρεμα» κρατικών τίτλων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για έλλειμμα από 25 έως 45 δισ. ευρώ σε 27 – 38 από τις 91 συνολικά ευρωπαϊκές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή