«Οχι» από Ιρλανδία στη συμμετοχή ιδιωτών

«Οχι» από Ιρλανδία στη συμμετοχή ιδιωτών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέρριψε ο επικεφαλής του ιρλανδικού οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΝΤΜΑ), Τζον Κόριγκαν, το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών σε μια αλλαγή των όρων στην αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας. Οι όροι για μείωση του κόστους αποπληρωμής και επιμήκυνση των δανείων από το πακέτο διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ προς την Ελλάδα αναμένεται να εφαρμοστούν, επίσης, στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως καθίσταται σαφές από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος των «27». Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είχε μιλήσει νωρίτερα για μια επιθυμητή «ευελιξία στο κόστος δανεισμού» της χώρας. Οι όροι αφορούν, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας για την Ελλάδα, σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 7,5 έτη σε 15, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων στο 3,5% από το 4,5% με 5,8%.

Στο σχετικό κείμενο, ωστόσο, μια αντίστοιχη αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων της Ε.Ε. συνδέεται με την «προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συνομιλίες για τη δημιουργία κοινοτικής οδηγίας περί κοινής φορολογικής βάσης». Η αναφορά αυτή παραπέμπει σε προηγούμενα αιτήματα της Ε.Ε. για αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία από το 12,5%, καθώς είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των «27». Οι Ιρλανδοί έχουν αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις, θεωρώντας ότι είναι ζήτημα εσωτερικής οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα κρίσιμο, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η επανεξέταση των όρων δεν θα αφορά τα 22,3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευτεί με επιτόκιο 5,8%, αλλά στα 45 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το πακέτο διάσωσης των Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ο κ. Κόριγκαν της ΝΤΜΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο καταμερισμού απωλειών σε ιδιώτες επένδυτες, δηλαδή στις εμπορικές τράπεζες που έχουν επενδύσει σε ιρλανδικά ομόλογα. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση γραμματίων το 2012 και ομολόγων το 2013. Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί παρατηρητές υπολογίζουν ότι η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποφύγει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή