Ανοδος στις αγορές, ενίσχυση του ευρώ στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής

Ανοδος στις αγορές, ενίσχυση του ευρώ στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αυξημένων ανησυχιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες για επέκταση της κρίσης χρέους σε χώρες του λεγόμενου πυρήνα της Ευρωζώνης, τα αποτελέσματα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών την Πέμπτη 21 Ιουλίου θεωρήθηκαν από τις αγορές ανώτερα των προσδοκιών.

Η αυξημένη αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται στον δρόμο μιας συνολικής λύσης για την κρίση χρέους, ώθησε ανοδικά τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς και το ευρώ το οποίο βρέθηκε κοντά στα 1,4400 δολάρια την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδα από τις 6 Ιουλίου.

Παράλληλα, τα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων (bond yield spreads) των λεγόμενων αγορών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τις αγορές του πυρήνα της Ζώνης Ευρώ π.χ. Γερμανία, υποχώρησαν σημαντικά.

Τα ελληνικά κρατικά ομολόγα αποδείχθηκαν οι «κύριοι κερδισμένοι» στην περιφέρεια με το αντίστοιχο περιθώριο των 10ετών κρατικών τίτλων να κυμαίνεται την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης κοντά στις 1.220 μονάδες βάσης, περίπου 140 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα την προηγούμενη ημέρα πριν από τη δημοσίευση του προκαταρκτικού Συμφώνου Κορυφής και σημαντικά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1.556 μονάδων βάσης που καταγράφηκαν στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ άλλων, ήταν η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και στα μελλοντικά δάνεια που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), ενώ διασφαλίστηκε η οικειοθελής συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, μέτρα που συμβάλλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (έως 30 χρόνια), ενώ το συνολικό νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρείται αρκετά υψηλό για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Επίσης, διασφαλίστηκε συνεχιζόμενη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ ανεξάρτητα από το πώς θα αξιολογηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης η συμμετοχή ιδιωτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το επικαλούμενο «Σχέδιο Μάρσαλ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή