Ασκηση επί χάρτου μεν, έσο έτοιμος δε

Ασκηση επί χάρτου μεν, έσο έτοιμος δε

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μπεν Μπερνάνκι υποστηρίζει ότι θα επρόκειτο για «τεράστια χρηματοπιστωτική καταστροφή». Οι αγορές ομολόγων παραμένουν ήρεμες σχετικώς με μία πιθανή αδυναμία αύξησης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και το επακόλουθο, της τεχνικής πτώχευσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προβλέπει κανείς τα χειρότερα, για την περίπτωση που οι πολιτικοί «χάσουν τα αυγά και τα καλάθια»!

Η SIFMA, οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλες τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων, ενημέρωσε πρόσφατα τα μέλη της για θέματα όπως η προσαρμογή των συστημάτων τους πληρωμών, ώστε π. χ. να χορηγήσουν «αποδεικτικά πιστώσεων» στους επενδυτές τους αντί να τους καταβάλουν τους τόκους που δικαιούνται, στην περίπτωση που όντως οι ΗΠΑ θα κηρύξουν πτώχευση. Οπως ανέφεραν κύκλοι της, «πρόκειται για άσκηση επί χάρτου… Ελπίζουμε να αποδειχθεί άχρηστη, αλλά είναι συνάμα χρήσιμη… Εσο έτοιμος!»

Για τι ακριβώς, όμως, πρέπει να είναι έτοιμοι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια; «Πίστευα ότι καταλάβαινα αυτήν την αγορά έως ότου προσπάθησα να καταγράψω όλες τις πιθανές επιπτώσεις ενός αδιεξόδου…» αναφέρει ένας βετεράνος διαχειριστής κεφαλαίων. Δεν δημιουργεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αποτελούν σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στις περισσότερες από τις υπόλοιπες αγορές.

Επίσης, αμερικανικά ομόλογα αξίας περίπου 4 τρισ. δολ. χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε προθεσμιακές αγορές, αγορές παραγώγων και repos, σημαντική πηγή βραχυπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan Chase.

Η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων σε περίπτωση χρεοκοπίας μπορεί -παραδόξως- να οδηγήσει τους επενδυτές εκ νέου στα κρατικά ομόλογα.

Η αύξηση της ζήτησης για τη χρήση τους ως εγγύηση μπορεί και να αυξήσει τις τιμές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή