Σε στασιμότητα η αγορά των IPO

Σε στασιμότητα η αγορά των IPO

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και η απογοήτευση των επενδυτών για τις πρόσφατες «πολυδιαφημισμένες» αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών (IPO) φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την αγορά των IPO στο α΄ εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, αναβλήθηκαν στο πρώτο μισό του έτους αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών συνολικής αξίας δέκα δισ. δολαρίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο. Ενδεικτικό της επιβράδυνσης της δραστηριότητας IPO ήταν η πρόσφατη απόφαση της ισπανικής αποταμιευτικής τράπεζας Bankia να μειώσει την τιμή των αρχικών δημόσιων προσφορών μετοχών της, αντλώντας τελικά 3,3 δισ. ευρώ από ένα IPO που κατά πολλούς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. Τη Δευτέρα, η εταιρεία χρηματοδοτήσεων Astraea Capital κατέστη η τελευταία ευρωπαϊκή εταιρεία που προχωρεί σε ακύρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών της, ανακοινώνοντας ότι αντ’ αυτού θα αναζητήσει κάποια ιδιωτική χρηματοδότηση.

Το δημοσίευμα των FT συμπληρώνει ότι από τα 12,6 δισ. δολάρια των IPO που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν επισήμως κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, τα 9,4 δισ. δολάρια είχαν να κάνουν με ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Επιπλέον, εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο παράθυρο αρχικών δημόσιων προσφορών μετά το καλοκαίρι, θα είναι ασυνήθιστα ασθενής. «Ο Σεπτέμβριος θεωρείται συχνά μία νέα αρχή για τον δεύτερο γύρο του έτους. Ωστόσο, ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να χαρακτηρίζεται από υψηλή μακροοικονομική αβεβαιότητα», υπογραμμίζει στους FT ο επικεφαλής της τμήματος διεθνών αγορών κεφαλαίου της JP Morgan Βίσβας Ράγκαβαν. Εκτός αυτού, πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Merrill DataSite με τη συμμετοχή 40 Αμερικανών δικηγόρων, οι εταιρείες των οποίων προσέφεραν συμβουλές στο 81% των συνολικών IPO μέχρι στιγμής φέτος, έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι επίπεδο ή και ασθενέστερο σε σχέση με το πρώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή