Στα χνάρια του Βερολίνου η Αθήνα για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία

Στα χνάρια του Βερολίνου η Αθήνα για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρατικά έσοδα 14 δισ. ευρώ αποβλέπει το Βερολίνο από την αναδρομική φορολογία καταθέσεων που διατηρούν Γερμανοί πολίτες σε ελβετικές τράπεζες τα τελευταία δέκα χρόνια. Επιβεβαιώνονται έτσι πληροφορίες της «Κ» ότι δεν θα επιβαρυνθούν μόνον οι υπεραξίες που προκύπτουν από «μυστικά» περιουσιακά στοιχεία Γερμανών σε ελβετικές τράπεζες αλλά και το κεφάλαιο καθαυτό. Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιθυμεί την είσπραξη των φόρων μέχρι το φθινόπωρο, πιέζοντας για τη χάραξη της τελικής συμφωνίας μέχρι τότε.

Αρση απορρήτου

Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι πορεύονται οι επαφές μεταξύ Βέρνης και Αθήνας. Πέραν τούτου, όμως, η Βέρνη επέτρεψε τον περασμένο Νοέμβριο στις ελληνικές αρχές, με την υπογραφή πρωτοκόλλου τροποποίησης της διμερούς σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης (DTAs), για πρώτη φορά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας σε περιπτώσεις έρευνας για φοροδιαφυγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας κ. Ηλίας Μπίσιας, «πρόκειται για μία πρωτόγνωρη εξέλιξη που ανατρέπει τα υφιστάμενα ελβετικά τραπεζικά δεδομένα. Η νέα ρύθμιση που αφορά την υποβολή αιτημάτων για παροχή πληροφοριών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα μπορεί να αξιοποιηθεί εμπράκτως από τις ελληνικές αρχές μόλις ψηφιστεί η σχετική τροποποίηση από το ελληνικό κοινοβούλιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ». Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πρόσφατα, ότι το μπαλάκι αναφορικά με την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η νέα σύμβαση βρίσκεται πλέον σε ελληνικά χέρια», υπογραμμίζει ο κ. Μπίσιας.

Αναδρομική φορολόγηση

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συμφωνία Βερολίνου-Βέρνης, η αναδρομική καταβολή φόρων 10 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω των ελβετικών τραπεζών, με συντελεστή 30% επί των ιδίων καταθέσεων με γνώμονα τη διαφορά στην αξία των κεφαλαίων σήμερα και προ δέκα ετών, σύμφωνα τη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt. Τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν υπό τη μορφή έκτακτης επιβάρυνσης στο πλαίσιο συμφωνίας όπου οι ελβετικές τράπεζες αποδέχτηκαν να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ Γερμανών καταθετών και κράτους, προκειμένου να διαφυλάξουν την ανωνυμία των πελατών τους. Το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία προστατεύεται από το ελβετικό σύνταγμα και είναι σημαντική πηγή εσόδων για τις ελβετικές τράπεζες και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας. Επί του παρόντος, η παράβαση του τραπεζικού απόρρητου αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να επιφέρει στον οποιοδήποτε τραπεζίτη ακόμη και ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, περίπου 150 δισ. ευρώ αφορολόγητων κινητών περιουσιακών στοιχείων «φιλοξενούνται» μυστικά σε ελβετικές τράπεζες. Το Βερολίνο και η Βέρνη βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για τη χάραξη συμφωνίας που θα σέβεται το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας αλλά και την πολιτική του Βερολίνου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή