Κρίσιμο 7ήμερο για τις διαπραγματεύσεις αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ

Κρίσιμο 7ήμερο για τις διαπραγματεύσεις αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μόνο εβδομάδα πριν από την κρίσιμη προθεσμία της 2ας Αυγούστου, κι ενώ οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν παύουν να υπενθυμίζουν στις ΗΠΑ τον κίνδυνο υποβάθμισης του χρέους τους, το ΔΝΤ καλεί τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου δανεισμού τους ώστε να αποτρέψουν μια καταστρεπτική για την παγκόσμια οικονομία στάση πληρωμών. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί παρουσιάζουν, όμως, ανταγωνιστικά σχέδια για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι μεταξύ τους συνομιλίες το Σαββατοκύριακο.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προωθούν πρόταση του Τζο Μπρένερ, για μια σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 900 δισ. δολάρια σε πρώτη φάση, με αρχικές περικοπές δαπανών 1,2 τρισ. δολαρίων και θέσπιση επιτροπής που θα εντοπίσει δυνατότητες για περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους δύο τρισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται, όμως, κατά μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης του δανεισμού. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η πρόταση Μπρένερ στοχεύει στο να κατευνάσει τις αγορές και να επαναφέρει το ακανθώδες θέμα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012. Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, προωθούν πρόταση του Χάρι Ρέιντ για αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισ. δολάρια, που θα διασφάλιζε την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι τις εκλογές. Το σχέδιο προβλέπει ισόποσες περικοπές δαπανών σε χρονοδιάγραμμα 10 ετών χωρίς να θίγει τα δημοφιλή προγράμματα υγείας Medicare και Medicaid. Απορρίπτεται, όμως, ήδη κατ’ ιδίαν από τους Ρεπουμπλικανούς που δεν θεωρούν ρεαλιστικές τις περικοπές, καθώς αφορούν την ανάκληση Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στον πυρήνα της αναμέτρησης βρίσκεται η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να συναινέσουν σε οποιαδήποτε αύξηση φόρων ώστε να μην παραβούν προεκλογική δέσμευσή τους και να ικανοποιήσουν την πτέρυγα του Tea Party. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αυξήσει τους φόρους είτε καταργώντας εξαιρέσεις είτε αφήνοντας να εκπνεύσουν οι φοροαπαλλαγές προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Στόχος του είναι να καλύψει με αυτά το κόστος των κοινωνικών προγραμμάτων. Στο μεταξύ, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αφαιρέσουν από τις ΗΠΑ την υψηλότερη βαθμολογία, ΑΑΑ, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού και αποτραπεί μια στάση πληρωμών αλλά δεν συμφωνηθούν σημαντικές περικοπές δαπανών και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πρόβλεψη συναίνεσης

Εξάλλου, ο Σία Μπιν, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Κίνας, προέβλεψε χθες πως θα επιτευχθεί τελικά η απαιτούμενη συναίνεση στις ΗΠΑ και θα αποτραπεί μια καταστρεπτική στάση πληρωμών. Ο κ. Σία εξέφρασε την εκτίμηση που έχουν εκφράσει τελευταία αρκετοί οικονομικοί αναλυτές πως τα τεκταινόμενα στην Αμερική είναι ένα παιχνίδι πολιτικών ελιγμών και δεν συνιστούν πραγματικό οικονομικό κίνδυνο. Ο ίδιος προειδοποίησε, πάντως, την Κίνα ότι πρέπει να επισπεύσει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχει σε δολάρια ώστε να προστατευθεί από μια μακροχρόνια διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος. Σε μια προσπάθεια, άλλωστε, να καθησυχάσει την Κίνα, που σημειωτέον διαθέτει περί τα 3,2 τρισ. δολάρια συναλλαγματικά διαθέσιμα εκ των οποίων το 70% σε δολάρια, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε χθες με βεβαιότητα πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς, αποτρέποντας μια στάση πληρωμών. Σύμφωνα δε με οικονομολόγους της Wells Fargo Securities, έτσι κι αλλιώς το υπουργείο Οικονομικών και η Fed θα προσφέρουν αρκετό χρήμα, δίνοντας στις ΗΠΑ παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή