Στροφή στα «καταφύγια» χρυσού, φράγκου

Στροφή στα «καταφύγια» χρυσού, φράγκου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και καταλάγιασε το κλίμα νευρικότητας για την ελληνική δημοσιονομική κρίση, εξακολουθεί να κυριαρχεί αβεβαιότητα για τη διαχείριση του χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, και ολοένα περισσότερο στις ΗΠΑ. Τα spread στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα συνέχισαν χθες να αυξάνονται στις 294,70 μονάδες βάσης και τις 333,41 μ.β., αντίστοιχα, με αφορμή δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας πιθανώς να καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές από τα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας αναρριχήθηκαν στο 5,66%, και στο 6,053% από εκείνα της Ισπανίας. Κατά δέκα μονάδες βάσης αυξήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους σε ακόμη χαμηλότερη κατηγορία από τον οίκο πιστοληπτικής αξιόλογησης Moody’s. Ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,48%, ενώ κατά 1,92% υποχώρησε ο δείκτης Ibex 35 στη Μαδρίτη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Sroxx 50 να παρουσιάζει απώλειες 1,08%. Ηπιότερες ήταν οι πτωτικές τάσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις ΗΠΑ, το σκληρό πόκερ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ανώτατου ορίου στο χρέος της χώρας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο «τεχνικής χρεοκοπίας» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ώθησαν τα επενδυτικά κεφάλαια σε παραδοσιακά καταφύγια.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε χθες νέο ρεκόρ, φθάνοντας τα 1.624,07 δολάρια την ουγγιά, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1.612,20 δολάρια. Το δολάριο υποχώρησε στο ρεκόρ των 0,8021 ελβετικών φράγκων εν μέσω της συνεδρίασης, ενώ το ευρώ αποδυναμώθηκε έως και 1,8%, υποχωρώντας στα 1,1581 ελβετικά φράγκα από το υψηλό των 1,1714 φράγκων. Πτωτική πορεία ακολούθησε, επίσης, η στερλίνα ενόψει της σημερινής δημοσιοποίησης στοιχείων για το ΑΕΠ της χώρας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα 30ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, φθάνοντας το 4,32% από το 4,25%. Πιέσεις προς τα πάνω δέχτηκαν, επίσης, οι τιμές των συμβολαίων για την ασφάλιση του αμερικανικών ομολόγων από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, με άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στις 56 μ.β.

Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε απώλειες της τάξεως του 0,7% λίγο πριν από το κλείσιμο και ο S&P 500 κατέγραφε πτώση 0,5%. Νωρίτερα, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,16% και ο Cac-40 στο Παρίσι εμφάνισε πτώση 0,77%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax αντιστάθηκε στο αρνητικό κλίμα και ενισχύθηκε κατά 0,25%, αλλά ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες. Αναλυτικότερα, η μετοχή της Intesa Sanpaolo, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, εμφάνισε πτώση μεγαλύτερη του 8%. Οι απώλειες που παρουσίασε η μετοχή της ανταγωνίστριας UniCredit ξεπέρασε το 7%. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα κούρεμα σε ελληνικά ομόλογα ή ακόμη και σε τίτλους των υπολοίπων κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αν και αναγκαία, θα πλήξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί ότι το ζήτημα χρέους της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό των ΗΠΑ, λόγω της σύγχυσης που επικρατεί ως προς το σύστημα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. αλλά και το τελικό αποτέλεσμα των πακέτων διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Παρά ταύτα, η σύγκρουση των δύο αμερικανικών κομμάτων στις ΗΠΑ, για την αύξηση του ορίου χρέους στην οικονομία, οδήγησε την τιμή του αργού στα 99,1 δολάρια, αφού είχε πέσει έως τα 98,52 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διολίσθησε στα 117,96 δολάρια, με πτώση της τάξεως των 70 σεντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή