Στο 20% του ΑΕΠ των ΗΠΑ οι δαπάνες για την υγεία έως το 2020

Στο 20% του ΑΕΠ των ΗΠΑ οι δαπάνες για την υγεία έως το 2020

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική εκτίναξη στο 20% του ΑΕΠ των ΗΠΑ από το 16,7% σήμερα αναμένεται να εμφανίσουν έως το 2020 οι δαπάνες για την υγεία, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη αρμόδιας υπηρεσίας του προγράμματος περίθαλψης Medicare. Ειδικότερα, την προσεχή δεκαετία το σύνολο θα ανέλθει στα 4,6 τρισ. δολ. έναντι των 2,7 τρισ. δολ. το τρέχον έτος. Αναλογικά, σε κάθε έξι δολάρια για την οικονομία των ΗΠΑ το ένα αφορά τη δημόσια υγεία, ενώ το 2020 η αναλογία θα είναι ένα στα πέντε δολάρια. Σήμερα η κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα φθάνει τα 8.650 δολ. και θα εκτιναχθεί στα 13.710 δολ., όταν η «μερίδα του λέοντος» από το κεφάλαιο αυτό διοχετεύεται στην κάλυψη των αναγκών των βαρέως νοσούντων, σύμφωνα με τη μελέτη του Medicare. Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ των συνολικών δαπανών περίθαλψης προέρχονται από τον δημόσιο κορβανά.

Η ενημερωτική έκθεση οικονομολόγων και στατιστικολόγων του Medicare συνιστά το βαρόμετρο μιας αυξητικής τάσης των δαπανών στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Οι ειδικοί επί του θέματος εκτιμούν πως πρόκειται για ένα μη βιώσιμο φαινόμενο, ενώ μια συμφωνία για τα όρια του δημόσιου δανεισμού ίσως θέσει όρια στην περίθαλψη. Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με τα πορίσματα της έκθεσης, η αναθεώρηση του συστήματος πρόνοιας και υγείας από τον Αμερικανό πρόεδρο μερικώς μόνον θα συμβάλει στην αύξηση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι από την επέκταση των καλύψεων θα ευεργετηθούν 30 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες επιπλέον.

Είναι ενδιαφέρον το εύρημα των μελετητών ότι το διογκούμενο κόστος περίθαλψης για την αμερικανική κοινωνία εν συνόλω οφείλεται ως επί το πλείστον στον γηράσκοντα πληθυσμό, ο οποίος καταναλώνει ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες -ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσηλευτικές-, καθώς και στο υψηλό τίμημα των ιατρικών καινοτομιών. Συν τοις άλλοις, πολλοί από τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι υγιείς και νεαρής ηλικίας, οπότε το κόστος ασφάλισής τους περιστέλλεται. Δεν απαιτούν ακριβές νοσηλείες σε νοσοκομεία, παρά μόνο φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις.

Μέχρι στιγμής, άνω του ενός εκατομμυρίου άνδρες και γυναίκες κάτω των 26 ετών στις ΗΠΑ έχουν ευεργετηθεί από τις νέες καλύψεις μέσω οικογενειακών προνοιακών προγραμμάτων. Εκατομμύρια περισσότεροι θα έχουν ανάλογα οφέλη μετά το 2014, οπότε και θα εγκαινιαστεί η ευρεία επέκταση του συστήματος υγείας. Τέλος, αναφέρεται πως κατά το τρέχον έτος οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών υγείας των Αμερικανών θα αυξηθούν σε ποσοστό 8%, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Medicare. Πάντως, εάν δεν είχε επιτευχθεί η διεύρυνση των καλύψεων με την πρωτοβουλία του κ. Ομπάμα, η ετήσια αύξηση των δαπανών θα ήταν μόλις 0,1% υψηλότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή