Ανακάμπτουν οι αγορές γραφείων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ

Ανακάμπτουν οι αγορές γραφείων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ασία, κάτι τέτοιο αντανακλάται και στην παγκόσμια αγορά γραφείων, όπως προκύπτει από ανάλυση της CB Richard Ellis, που εστιάζει στα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Το κέντρο του Λονδίνου κατέγραψε μια σχετικά πρόωρη ανάκαμψη στις ενοικιάσεις, τη στιγμή που τα ενοίκια ακολούθησαν αυξητικές τάσεις χάρις σε έναν ρυθμό μεγάλης κλίμακας συμφωνιών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ανάληψη νέων γραφειακών χώρων να αυξηθεί κατά 60% σε 1,35 εκατ. τ.μ. κατά τη διάρκεια του 2010. Κύριος λόγος της εξέλιξης αυτής (κάτι που παρατηρήθηκε και στη Νέα Υόρκη) ήταν η επανενεργοποίηση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις, με το τέλος της ύφεσης, αλλά και η πρόθεση των χρηστών να εκμεταλλευτούν τα χαμηλότερα ενοίκια και τα γενναιόδωρα κίνητρα που παρείχαν οι ιδιοκτήτες.

Από την άλλη πλευρά, τα ενοίκια στην αγορά γραφείων του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 40% στο 12μηνο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, τη στιγμή που και ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων περιορίστηκε κατακόρυφα, δείγμα της υψηλής ζήτησης. Αυτή τροφοδοτήθηκε κυρίως από υψηλή ζήτηση από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι εκτίναξαν τις αξίες των κτιρίων γραφείων σε επίπεδα έως και 35% υψηλότερα από το απόγειο της αγοράς, πριν την έλευση της κρίσης.

Οσον αφορά την αγορά της Νέας Υόρκης, η ανάκαμψή της ήταν η πιο αργή από τα άλλα οικονομικά κέντρα. Ετσι, η άνοδος των ενοικίων στο Μανχάταν έκανε την εμφάνισή της μόλις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο δείκτης διαθεσιμότητας γραφείων υποχωρούσε με χαμηλότερο ρυθμό, δείγμα της πιο υποτονικής ζήτησης.

Το θετικότερο στοιχείο για τις μελλοντικές προοπτικές και των τριών αγορών αποτελεί η έλλειψη νέων αναπτύξεων γραφείων, με αποτέλεσμα η προσφορά να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κάτι που αν συνέβαινε θα ασκούσε καθοδικές πιέσεις σε ενοίκια και αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή