Σημάδια ανάκαμψης στο Δουβλίνο

Σημάδια ανάκαμψης στο Δουβλίνο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη, οριακή έστω, άνοδο σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας έπειτα από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, τον Μάιο, οι τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη ένδειξη ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας της χώρας έπειτα από χρόνια. Βέβαια, οι τιμές στο Δουβλίνο παραμένουν 11,5% χαμηλότερα απ’ ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, στο σύνολο της χώρας, η πτώση συνεχίστηκε τον Μάιο, με τις τιμές να μειώνονται κατά 1,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν η κάμψη ήταν της τάξεως του 1%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, η πτώση διαμορφώνεται σε 12,2%.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι αναλυτές δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στην πρόσκαιρη αυτή άνοδο των τιμών στο Δουβλίνο, θεωρώντας ότι το δείγμα δεν είναι επαρκές για να θεωρηθεί ένδειξη ανάκαμψης.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά ακινήτων έχει καταγράψει σοβαρές απώλειες από την αρχή της κρίσης στις αρχές του 2007, με τις τιμές στο Δουβλίνο να έχουν υποχωρήσει κατά 46% συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς διαμορφώνεται στο 53% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2007. Μικρότερες είναι οι απώλειες στην υπόλοιπη χώρα, με τη συνολική πτώση να διαμορφώνεται στο 38%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η ανάκαμψη αργεί ακόμα να έλθει, η αγορά του Δουβλίνου ενδεχομένως να έχει πλέον προσεγγίσει το τέλος του καθοδικού κύκλου, με την ανάκαμψή της να βρίσκεται προ των πυλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή