Αύξηση άνω του 50%, στα 1,1 δισ. ευρώ, για τα κέρδη της Porsche

Αύξηση άνω του 50%, στα 1,1 δισ. ευρώ, για τα κέρδη της Porsche

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή αύξηση άνω του 50% εμφάνισε στα κέρδη της η Porsche κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των δυνατών πωλήσεων των σπορ οχημάτων της, ενώ η ζήτηση από την πλευρά των Κινέζων καταναλωτών παρέμεινε ισχυρή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, τα εξαμηνιαία λειτουργικά κέρδη της εκτινάχθηκαν από τα 675 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 19%, στα 5,2 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Porsche το πρώτο ήμισυ του οικονομικού 2011 στην κινεζική αγορά ενισχύθηκαν κατά 47%, συμβάλλοντας στο να πωληθούν συνολικά το εν λόγω διάστημα 56.272 οχήματα. Οι πωλήσεις ήταν κατά 26% υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδίου διαστήματος πριν από ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% των σπορ οχημάτων της Porsche αφορούν τα μοντέλα πολλαπλών δραστηριοτήτων Cayenne, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η Porsche σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πωλήσεις της και να διευρύνει το εύρος των μοντέλων της από τα τέσσερα σήμερα στα επτά την προσεχή επταετία.

Πέραν τούτου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρθηκε και στους στόχους της για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι θα κατορθώσει να διαθέσει περισσότερα από 100.000 οχήματα, όταν το 2010 είχε πωλήσει 97.000 αυτοκίνητα. Επιπλέον, αποβλέπει σε υψηλά διψήφια περιθώρια κέρδους. Η Porsche έχει την τύχη να συγκαταλέγεται μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες απολαμβάνουν δυναμική επίδοση κερδών με τη βοήθεια των αναδυόμενων αγορών. Τα περιθώρια των λειτουργικών κερδών της, της τάξης του 20% περίπου, υπερβαίνουν κατά πολύ τα αντίστοιχα των Audi, BMW και Daimler. H αναζωογόνηση της Porsche σηματοδοτεί την αξιόλογη αναδιοργάνωσή της μετά την αποτυχημένη της απόπειρα πριν από δυο χρόνια να αποκτήσει την πολύ μεγαλύτερή της Volkswa gen. Η εταιρεία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας, καθώς είχε προβεί σε εκτεταμένο δανεισμό εν όψει της επιδιωκόμενης εξαγοράς. Τελικώς, οι όροι αντιστράφηκαν και η Volkswagen προχωρεί πλέον στην απόκτηση της μικρότερης Ρorsche, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Πάντως, διοικητικά στελέχη των δύο εταιρειών επισημαίνουν τα νομοθετικά και τα φορολογικά εμπόδια για την υλοποίησή της και θεωρούν ότι έχει μόνον 50% πιθανότητες τελικώς να λάβει σάρκα και οστά.

Δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Porsche ανακρίνονται για τους χειρισμούς τους κατά την προσπάθεια εξαγοράς της VW. Επιπλέον, επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταιρείας, την οποία κατηγορούν για χειραγώγηση της αγοράς με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες για τις επενδύσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή