Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάρτηση των τραπεζών από το «cash» χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλεί μεν ανησυχίες, ωστόσο, όμως, η χθεσινή διαβεβαίωση από τον κ. Τρισέ πως θα συνεχιστεί η αγορά κρατικών ομολόγων εκ μέρους της τράπεζας, είναι ζωτικής σημασίας για τις καταρρέουσες αγορές και τις εξασθενημένες τράπεζες. Την ύπαρξη παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία παραχωρήθηκε μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού της επιτοκίου του ευρώ στο επίπεδο του 1,5%.

Η ΕΚΤ συνεχίζει την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, αλλά η παράταση «ζωής» που έδωσε χθες έχει πρόσκαιρο και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Αν και ο κ. Τρισέ δεν αποκάλυψε ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μιας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση των αντίστοιχων τριμηνιαίων, «όσο χρειαστεί» και πάντως έως το τέλος του έτους. Η πρώτη τέτοια δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 10 τρέχοντος, σημείωσε ο κ. Τρισέ.

Ομως, η αλήθεια είναι σκληρή. Η EKT αγοράζει κρατικά ομόλογα προκειμένου να αποτρέψει τις πανικόβλητες πωλήσεις για τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και να καθησυχάσει τις αγορές. Οι κατά συρροήν πιέσεις που δέχονται οφείλονται στο γεγονός ότι ένα φαινομενικό ρίσκο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σεισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ευρωζώνη, όπου χώρες και τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό η μία στα χρέη της άλλης.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα». Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση την οποία αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011. Πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση. «Εκτιμούμε ότι η υπογραφή των 17 αρχηγών κρατών θα τιμηθεί πλήρως, ταχέως και αποτελεσματικά», είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Σε μια ευθεία αναφορά στην τρέχουσα κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην Ευρωζώνη πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα σταθερότητας. Πάντως, ο κ. Τρισέ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί ερωτημάτων σχετικά με επέκταση των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου.

Καμία ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει τις συνέπειες στις τράπεζές της. Τα εφιαλτικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση χρεών στην Ευρώπη έχουν σύρει σε δεινή θέση τις τράπεζες. Αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και όχι μόνο… καθώς ο κίνδυνος μετακύλισης των συνεπειών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα παίρνει τεράστιες διαστάσεις, που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει σε περιόδους κρίσεων.

Η δεξιοτεχνία με την οποία η ΕΚΤ διαχειρίστηκε την κρίση έχει εξαντληθεί. Τα άσχημα νέα είναι ότι βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μια κρίση χωρίς ορατή διέξοδο. Καθώς η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στις οικονομίες των κρατών-μελών αγνοείται. Η άλλη προοπτική, δηλαδή να υπάρξει ισορροπία στη ζήτηση εντός της Ζώνης του Ευρώ, αναζητείται. Αν δεν επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, τότε αυτό θα ασκήσει υπερβολικές πιέσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή