Ανάσα για δύο έτη στις ΗΠΑ από τη Fed

Ανάσα για δύο έτη στις ΗΠΑ από τη Fed

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια ικανοποίησε τελικά τους επενδυτές, που οδήγησαν σε μίνι ράλι τη Γουόλ Στριτ, στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη, ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος είχε φτάσει νωρίτερα να ενισχύεται έως και 2%, πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν σε έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε. Σε μια συνεδρίαση με συχνές εναλλαγές προσήμων, ο δείκτης τελικά έκλεισε με μεγάλα κέρδη 3,98%, στις 11.239 μονάδες. Συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, μεταξύ 0% και 0,25%, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013, ωστόσο με τρία μέλη της επιτροπής, τους Ρίτσαρντ Φίσερ, Ναραγιάνα Κοκερλακότα και Τσαρλς Πλόζερ, να διαφοροποιούνται από τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να διατηρηθεί η δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων απλώς «για παρατεταμένη περίοδο». Ο πρόεδρος της Fed είχε επισημάνει στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι η έκφραση «παρατεταμένη περίοδος» σημαίνει ότι η νομισματική επιτροπή της Fed απέχει τουλάχιστον δύο με τρεις συνεδριάσεις, ή ακόμα και «πολύ περισσότερο», προτού αναλάβει κάποια δράση. Πρόκειται για την πρώτη φορά υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι που τρία μέλη της νομισματικής επιτροπής της Fed διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση της επιτροπής. Εκτός αυτού, η Fed τόνισε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμή φέτος σημαντικά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της επιτροπής. Επιπλέον, αναμένει «έναν κάπως βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης κατά τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων», ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εντός των επόμενων τριμήνων σε επίπεδα που θα συμβαδίζουν με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων θα υποχωρούν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην έκτακτη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης μια σειρά από οικονομικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει ανάλογα, με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος». Επιπλέον, επιβεβαίωσε την επανεπένδυση των εσόδων από τις επενδύσεις της Fed σε ομόλογα που ωριμάζουν, χωρίς ωστόσο να ορίσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Οσον αφορά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η ανακοίνωση τονίζει ότι οι πρόσφατοι δείκτες καταδεικνύουν επιδείνωση των συνθηκών των αγορών απασχόλησης.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η Fed έδειξε την πρόθεσή της να αναλάβει δράση κατάφερε να ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό τις αγορές, με τους δύο άλλους μεγάλους δείκτες της Wall Street, Nasdaq και S&P 500, να κλείνουν με κέρδη άνω του 4,7%. Σημειώνεται ότι ο S&P 500, ο οποίος τη Δευτέρα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Δεκέμβριο του 2008 (6,7%), έχει παρουσιάσει κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες καθοδική πορεία 17%.

Η επιτροπή «είναι βέβαιο ότι δεν έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης», τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της YCM Net Advisors, Μάικλ Γιοσικάμι. Στον αντίποδα, ο οικονομολόγος της Decision Economics, Κάρι Λίχεϊ, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση ενδεχομένως να μην είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές. «Η αγορά θέλει να έχει την εντύπωση ότι η Fed είναι πρόθυμη να πράξει περισσότερα σήμερα, από το να υπονοήσει ότι δεν θα αναστρέψει την πολιτική της στα μέσα του 2012, όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο, αλλά στα μέσα του 2013». Εν τω μεταξύ, άνοδο άνω του 7% κατέγραφε η μετοχή της Bank of America, περιορίζοντας έτσι μέρος των απωλειών που είχε σημειώσει τη Δευτέρα, όταν η είδηση της μήνυσης από την AIG την οδήγησε σε πτώση 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή