Εκτίναξη στα 31,48 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Εκτίναξη στα 31,48 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα ρεκόρ κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου οι κινεζικές εξαγωγές, γεγονός που οδήγησε στη σημαντική αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας, στα 31,48 δισ. δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ διετίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μικρότερη άνοδο του εμπορικού πλεονάσματος, στα 27,4 δισ. δολάρια, από το επίπεδο Ιουνίου των 21,27 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκαν κατά 20,4% σε ετήσια βάση, στο νέο ρεκόρ των 175,12 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 7,4%. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύθηκαν κατά 22,3%, στα 35,1 δισ. δολάρια, ενώ αυτές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν κατά 9,5%, στο υψηλό έτους των 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της ασιατικής χώρας. Στον αντίποδα, το επίπεδο των εισαγωγών σημείωσε άλμα 22,9%, στα 143,6 δισ. δολάρια, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο 22,3%.

Παρά την απρόσμενα ισχυρή άνοδο των εξαγωγών, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να μην είναι βιώσιμος. «Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για μια υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης στο β΄ εξάμηνο του έτους λόγω των προβλημάτων στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Royal Bank of Canada, Μπράιαν Τζάκσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή