Μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, IEA, προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου για το 2011 και το επόμενο έτος, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η μέση παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 89,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011 και να αυξηθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, με την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 4,4%.

Σε υψηλό 30 ετών ανήλθε η παραγωγή της Σ. Αραβίας τον Ιούνιο, καθώς αύξησε την παραγωγή της κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 9,8 εκατ. ημερησίως. Από τον Ιανουάριο έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αντισταθμίζει πλήρως την απώλεια από τη Λιβύη, καθώς ανεβάζει την παραγωγή του ΟΠΕΚ στα 30 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στην Ασία τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 20,1 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με την έκθεση της IEA, η ανησυχία για τα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία, έχουν φοβίσει την αγορά και έχουν αυξήσει τους φόβους για διπλή ύφεση. Για την ώρα, πάντως, ο οργανισμός θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει μια επιστροφή στην ύφεση αλλά μόνο μια επιβράδυνση.

Η τιμή του πετρελαίου brent ανέκαμπτε χθες μετά την πτώση της Τρίτης σε χαμηλά 10 μηνών, στα 105,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ και στη Νέα Υόρκη το αργό σημείωνε άνοδο 3,3%, στα 81,93 δολάρια το βαρέλι, λόγω της παρέμβασης της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή