Σε Συμπληγάδες και η κυπριακή οικονομία πλέον

Σε Συμπληγάδες και η κυπριακή οικονομία πλέον

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απευκταίο σενάριο της ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αποτελεί από χθες ένα ενδεχόμενο που τίθεται ευθέως στην πολιτική ατζέντα της Λευκωσίας.

Η διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, σε ΒΒΒ από Α-, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η διατήρηση των αποδόσεων του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου σε επίπεδα άνω του 10% και του πενταετούς άνω του 16% και η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο του πρώτου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την κυπριακή οικονομία.

Το αιτιολογικό της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch αμφισβητεί ευθέως την ικανότητα της Κύπρου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και εκτιμά ότι η χώρα πιθανόν να χρειαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης. «Η υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, σε συνάρτηση με την εκτίμηση του Fitch ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, ώστε να αναχρηματοδοτήσει την ωρίμαση των χρεών της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Fitch. Ο οίκος εκτιμά ότι ακόμα και να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων, αυτό δεν θα υλοποιηθεί στο σύνολό του.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, χαρακτηρίζει άδικη την αξιολόγηση και εκτιμά ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς η εκτίμηση πως η Κύπρος θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Το έλλειμμα, χωρίς μέτρα, θα κλείσει φέτος στο 6,5% (7% προβλέπει ο Fitch), από 4,5% που προβλεπόταν πριν από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2013, αλλά όλα δείχνουν ότι η ψήφιση των μέτρων (που θα γίνει σε δύο δόσεις), ύψους 600 εκατ. ευρώ, θα περάσει από σαράντα κύματα. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίστηκαν χθες έτοιμα να προωθήσουν ένα διαφορετικό πακέτο μέτρων, οι βασικές αρχές του οποίου είχαν συμφωνηθεί σε διακομματική σύσκεψη στις 22 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση (που δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή) προωθεί κυρίως φορολογικά μέτρα (προσθήκη νέας υψηλότερης κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση ΦΠΑ στο 17% από 15%, αύξηση φορολογίας επί των τόκων καταθέσεων, διπλασιασμός τελών στις συναλλαγές ακινήτων), χωρίς να ακουμπά το συνταξιοδοτικό των υφιστάμενων δημόσιων υπαλλήλων. Η μόνη παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι η ένταξη των νεοεισερχόμενων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (αντίστοιχο του ΙΚΑ). Τα κόμματα (πλην του κυβερνώντος ΑΚΕΛ) ζητούν δραστικές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και ουσιαστικότερες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου. H κυβέρνηση απαντά ότι τα μέτρα που προτείνει ανακουφίζουν το κόστος του συνταξιοδοτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή