Για σκληρά μέτρα τύπου «μνημονίου» προετοιμάζει την Ιταλία ο υπ. Οικονομικών

Για σκληρά μέτρα τύπου «μνημονίου» προετοιμάζει την Ιταλία ο υπ. Οικονομικών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Ιταλία δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στους όρους που της έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αντάλλαγμα για τις αγορές ιταλικών ομολόγων, η δέσμευση της Γαλλίας να λάβει μέτρα δεν σταματά την άνοδο του κόστους δανεισμού, που αυξάνεται τόσο ώστε η χώρα μοιάζει να εκτοπίζεται από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί

Ετσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζεται να συναντήσει την ομόλογό του της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί εκτάκτως στο Παρίσι. Τις προθέσεις της Ιταλίας εξέφρασε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, όταν μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή τόνισε πως όχι μόνον η ΕΚΤ αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία συνέστησαν στη χώρα του να εκπονήσει σχέδια για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και ζήτησαν νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτά συγκαταλέγονται η πλήρης απελευθέρωση των κοινοτικών και περιφερειακών δημόσιων υπηρεσιών και όλων των επαγγελμάτων, η επιβολή ευέλικτων συμβολαίων εργασίας που να διευκολύνουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις και η απελευθέρωση της άκαμπτης αγοράς εργασίας, συνοδευόμενη με περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα πρότειναν να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα καθώς και μια σειρά αλλαγών στον χρόνο συνταξιοδότησης αναλόγως με τις εισφορές των εργαζομένων στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Τρεμόντι τόνισε πως οι προτάσεις για τις προσλήψεις, τις απολύσεις και τις περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στα σχέδια της κυβέρνησης. Αναγνώρισε, όμως, την ανάγκη να απελευθερωθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος του δημόσιου τομέα και προσέθεσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερή σχέδια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.

Αιχμές Μπόσι κατά Ντράγκι

Η αβεβαιότητα περί του ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης ενετάθη όταν ο κύριος σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον κυβερνητικό συνασπισμό και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, φάνηκε να υπονοεί πως η ΕΚΤ προσπαθεί να υπονομεύσει την ιταλική κυβέρνηση. «Φοβούμαι πως η επιστολή της ΕΚΤ έχει γραφτεί στη Ρώμη», δήλωσε ο Μπόσι αφήνοντας αιχμές κατά του Μάριο Ντράγκι, του Ιταλού διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας που ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Οκτώβριο τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο πηδάλιο της ΕΚΤ. Προσέθεσε, μάλιστα, πως «ο Ντράγκι αντί να είναι στην Ευρώπη, είναι διαρκώς στη Ρώμη». Σημειωτέον ότι η Λέγκα του Βορρά, της οποίας η εκλογική πελατεία είναι κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις και η μεσαία τάξη του εύπορου ιταλικού Βορρά, εναντιώνεται σε οποιαδήποτε μείωση των συντάξεων. Στο μεταξύ, η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η κ. Μέρκελ στο Παρίσι ανακοινώθηκε ενώ επικρατούσε αναστάτωση στις χρηματαγορές. Αιτία είναι η αβεβαιότητα ως προς το αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης μπορούν να στηρίξουν τους εταίρους τους χωρίς να χάσουν τη δική τους υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Το κόστος ασφαλίστρων του γαλλικού χρέους εκτινάχθηκε στις 175 μ.β. σημειώνοντας αύξηση 113 μ.β. από τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή